Απόψεις

Ανάλυση: Η κοινωνία κλίνει επί …Δεξιά

Συμπεράσματα των αριθμητικών δεδομένων

Τα στατιστικά δεδομένα σειράς δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών, εκτός από την νέα πεντακομματική Βουλή, που δημιουργούν αυξημένες πλέον πιθανότητες για νεοδημοκρατική αυτοδυναμία, δείχνουν επίσης ότι:

Πρώτον οι αριστερές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από τα μικρα κόμματα του χώρου αυτού δεν καρπούνται την φθορά του αριστερού κυβερνώντος κόμματος ώστε να μπουν στην Βουλή. Από την άλλη πλευρά όμως απορροούν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ . Θα μπορούσε όμως κανείς να εκτιμήσει ότι η απομυθοποίηση της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπαρασύρει στην πολιτική ανυποληψία και όποιον άλλον σχηματισμό εκπροσωπεί την αριστερή ιδεολογία.

του Νίκου Σίμου

Δεύτερον οι χειρισμοί σε ένα εθνικό θέμα όπως το Μακεδονικό, όχι μόνο έχουν συμβάλει ώστε να αναβιώσουν τα εθνικοπατριωτικά αισθήματα του λαού. Αλλά, συγχρόνως, έχουν αναμοχλεύσει ιστορικές μνήμες για την διαχρονική στάση της Αριστεράς σε εθνικά ζητήματα που λόγω αεθνών και διεθνιστικών αριστερών αντιλήψεων άγγιζαν τα όρια της μειοδοσίας.

Τρίτον η καταγραφόμενη για πρωτη φορά –και κατά την εκδήλωσή της αλλά και κατά το υψηλό ποσοστό της- λαϊκή απαίτηση για εκλογές πριν από την συμπλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης (7 στους 10 ζητούν εκλογές) αποτελεί την πλέον έκδηλη αποδοκιμασία της αριστεράς και της διακυβέρνησής της

Τέταρτον, το έτερο ιστορικό αστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, σοσιαλιστικής όμως ιδεολογίας, όπως εκπροσωπείται σήμερα από το ΚΙΝ.ΑΛ. όχι μόνο αδυνατεί να ανακάμψει αλλά βαίνει όσο πλησιάζουμε στις εκλογές μάλλον συρρικνούμενο.

Πέμπτον με την δημοσκοπική καταβαράθρωση των μικρών κομμάτων που είναι σήμερα στην Βουλή, αλλά και του γεγονότος ότι τα μικρότερα αριστερά κόμματα, όπως τονίστηκε παραπάνω δεν καρπούνται την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, οι ενδείξεις είναι ότι εκδηλώνεται στην κοινωνία μία δεξιά δυναμική.

Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσε να πεί κανείς –λαμβανομένης υπόψιν και της επίδρασης που είχαν τα εθνικά θέματα επί της κοινής γνώμης- ότι οι συνθήκες ευνοούν μία πλήρη δεξιά επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από τον τρόπο διαχείρισης των κυβερνητικών προβλημάτων από την κεντροδεξιά κυβέρνηση, την επικράτηση της οποίας κανείς δεν αμφισβητεί.

Άλλα δημοσκοπικά συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν την δεξιά στροφή:

Πρώτον ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα και με την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης, λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η ψυχολογία της χαμένης ψήφου.
Δεύτερον, συνδυαστικά με την ανωτέρω τάση, λειτουργεί και η πρόθεση για πολιτική σταθερότητα την οποία κατά την εκφραζόμενη τάση του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις μπορεί να την εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την συντριπτική διαφορά στην παράσταση νίκης υπερ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: https://www.thepresident.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας