Πολιτική

Ανάλυση: Οι συντάξεις, οι διαψεύσεις & τα νέα εκλογικά σενάρια

Η πολιτική «θύελλα» για τη διαρροή του ΑΠΕ, οι συζητήσεις για τις συντάξεις και τα νέα εκλογικά σενάρια.

Πολιτική “θύελλα” προκάλεσε την Παρασκευή η διαρροή ευρωπαίου αξιωματούχου που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών όχι απλώς για αναβολή αλλά για ακύρωση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, κάτι για το οποίο είναι ενήμεροι και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησης της διαρροής, τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έχουν τέτοια ενημέρωση, ενώ κατηγόρησαν το Μαξίμου ότι βρίσκεται πίσω από τη δημοσιοποίηση ανακριβών πληροφοριών.

Λίγο αργότερα αυστηρό μήνυμα διάψευσης έστειλε και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, «η μόνη θέση που πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν είναι η απάντηση που έδωσε για το θέμα ο Πρόεδρος Γιούνκερ και όλες τις άλλες μπορείτε να τις αγνοήσετε». Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει ότι τα συμφωνημένα πρέπει να τηρούνται.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η διάψευση της διαρροής από μέλος της ίδιας της… κυβέρνησης και συγκεκριμένα κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση» είπε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί η διάψευση της είδησης και από δύο ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Οι εικασίες ότι οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει με τις απόψεις της Ελλάδας είναι πρώιμες ανέφερε ο ένας, προσθέτοντας ότι “απαιτείται ακόμη πολύ δουλειά”. Δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στις συζητήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα, σημείωσε ο δεύτερος.

Χωρίς αναφορά στις συντάξεις η δήλωση των θεσμών – ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην εφαρμοστεί η περικοπή

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής οι Θεσμοί έδωσαν στη δημοσιότητα την κοινή δήλωσή τους, στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στο θέμα των συντάξεων.

«Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» αναφερόταν μεταξύ άλλων στη δήλωση.

Από τη μεριά του πάντως το ΥΠΟΙΚ με ενημερωτικό σημείωμα έκανε γνωστό ότι έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

– Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

– Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

– Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

“Φουντώνουν” τα εκλογικά σενάρια για τριπλές κάλπες

Την ίδια στιγμή, “φουντώνουν” τα εκλογικά σενάρια, μετά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. Μιλώντας στο euronews, o κ. Τσίπρας επανάλεβε ουσιαστικά τη θέση που είχε διατυπώσει και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ: ότι, δηλαδή, στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, ότι δεν επιθυμεί τριπλές κάλπες τον Μάιο, ωστόσο, όπως είχε τονίσει στη Θεσσαλονίκη, η τελική απόφαση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές θα εξαρτηθεί απο την “πορεία των πραγμάτων”.

Τον εκλογικό αστερίσκο ήρθε να ενισχύσει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ανέφερε ότι «καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν 2-3 μήνες νωρίτερα οι εκλογές».

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων το ΣΚΑΙ, ένα από τα εκλογικά σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες και φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι του Μαξίμου περιλαμβάνει το στήσιμο 3+3 καλπών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, στις 19 Μαΐου μπορούν να στηθούν τρεις κάλπες, δύο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (μια για τους δήμους και μία για τις περιφέρειες) και μία για τις εθνικές εκλογές. Και την επόμενη Κυριακή, 26 Μαΐου, άλλες τρεις, δύο για τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών και μία για τις ευρωεκλογές. Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ, το συγκεκριμένο σενάριο διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι ότι εξασφαλίζεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, καθώς αυτές συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές που συνήθως κινητοποιούν περισσότερο τους ανθρώπους στις τοπικές κοινωνίες. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αυξήσει τη συσπείρωσή του, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με εκείνην της ΝΔ. Το δεύτερο πλεονέκτημα σχετίζεται με την κυβερνητική προσδοκία ότι η ύπαρξη γαλάζιων ανταρτών και η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε υπερκομματικούς υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές μπορεί να στοιχίσουν ψηφοφόρους στη ΝΔ και στην εθνική κάλπη. Το τρίτο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου σεναρίου είναι ότι η κάλπη στην οποία παραδοσιακά εκφράζεται η ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης, εκείνη των ευρωεκλογών, πηγαίνει για τη δεύτερη Κυριακή, μετά δηλαδή την κάλπη για τις εθνικές εκλογές. Έτσι αποφεύγεται το σενάριο ένα ενδεχόμενο κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές να επηρεάσει τις εθνικές.

Τα δύο θέματα που θα κρίνουν τις εκλογές

Όπως έχει επισημανθεί πολλάκις, δύο είναι τελικώς τα στοιχεία που θα κρίνουν τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Πρώτον, εάν τελικώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις και, δεύτερον, εάν ο Πάνος Καμμένος θα κάνει πράξη όσα λέει εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όπως εκτίμηση ότι θα έρθει ο κ. Βούτσης. Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, η κρίσιμη ημερομηνία ειναι η 5η Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Από τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση έχει σχηματίσει μια αισιόδοξη εικόνα καθώς από τη μια δεν φαίνεται να τίθεται θέμα «μεταρρύθμισης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ από την άλλη, σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα νούμερα φαίνεται να «βγαίνουν». Το πραγματικό «εμπόδιο» για την ελληνική πλευρά θα είναι να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο κάτι που θα γίνει στο Eurogroup. Εκεί αναμένεται να ανοίξει τα «χαρτιά» της και η Γερμανία, η στάση της οποίας θα είναι καθοριστική για την όλη υπόθεση.

Όσον αφορά τη θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, η κατάσταση δείχνει να μην ξεκαθαρίζει παρά τις διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα βάλει σε… περιπέτειες την παρούσα κυβέρνηση. Και τούτο για τον ακόλουθο λόγο. Στην πρόσφατη παρουσία του στη ΔΕΘ,  ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι εφόσον έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών θα προτείνει στον πρωθυπουργό τρεις επιλογές: δημοψήφισμα, μετάθεση της κύρωσης ή εκλογές. Από τη μεριά του, ωστόσο, το Μαξίμου έχει τονίσει κατ’επανάληψη ότι ούτε θέμα δημοψηφίσματος τίθεται, ούτε μετάθεσης της απόφασης της Βουλής. Συνεπώς, οι πραγματικές δυνατότητες για να αποφευχθούν οι κάλπες είναι στην πραγματικότητα περιορισμένες. Είτε ο κ. Καμμένος θα πρέπει να κάνει πίσω και, έστω και αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση, να διατηρήσει με σιωπηρό τρόπο τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Είτε ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει πίσω και να μεταθέσει τη συμφωνία στον… επόμενο. Είτε θα πρέπει να εξασφαλιστεί για την κύρωση της συμφωνίας μια νέα πλειοψηφία των 151 με τη συμμετοχή βουλευτών από άλλα κόμματα. Όπως είναι προφανές, καμία από τις παραπάνω δυνατότητες δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη, ούτε χωρίς πολιτικό κόστος…

Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας