Οικονομία

Αναλυτές: Τέλειωσαν οι καλές μέρες του δολαρίου -σειρά του ευρώ

Οι καλές μέρες του δολαρίου ανήκουν στο παρελθόν και πλέον αρχίζουν οι μέρες «λάμψης» του ευρώ. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τόσο οι θέσεις των επενδυτών, όσο και οι… διαθέσεις των αναλυτών, ενώ οι traders αρχίζουν να εκτιμούν όλο και πιο έντονα ότι το ευρώ θα πάρει την θέση του δολαρίου ως το κυρίαρχο trade της αγοράς νομισμάτων, η οποία ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια..

Η εξασθένιση των πολιτικών κινδύνων στην ευρωζώνη, η ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής η οποία έχει ήδη αρχίσει να «νικά» αυτή των ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για το tapering και το τέλος του QE στο επόμενο διάστημα, οδηγούν στο να εκτιμήσουν ότι το ευρώ οδεύει σε έναν πολυετή κύκλο ανατίμησης, όπως αυτόν που ακολούθησε το δολάριο μέχρι πρόσφατα.

Στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν στο ευρώ, ωθώντας το σε σημαντικά κέρδη έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, την στιγμή που το δολάριο, το ίδιο διάστημα, σημείωσε πτώση έναντι των περισσότερων από αυτά.

Το κοινό νόμισμα έχει ήδη αυξηθεί κατά 6% από τις αρχές του έτους, μετά από βουτιά κοντά στο 6,5% στο δ’ τρίμηνο του 2016 λόγω της αισιοδοξίας για τις πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης που ο Donald Trump διαμήνυσε ότι θα εφαρμόσει, και οι οποίες οδήγησαν σε ένα εντυπωσιακό ράλι στο δολάριο.

Σύμφωνα με την UBS, αυτό που είδαμε να συμβαίνει στο δολάριο, τώρα θα συμβεί και στο ευρώ, ιδιαίτερα όταν η ΕΚΤ αναγκαστεί να σταματήσει την QE επειδή η οικονομία είναι πολύ ισχυρή και δεν θα μπορεί πλέον να δικαιολογήσει την επέκταση του προγράμματος αυτού.

Όπως σημειώνει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs, αν και πριν έναν μήνα ψαλίδισε τις προβλέψεις της για το δολάριο βλέποντας ωστόσο αρκετούς θετικούς καταλύτες, τονίζει ότι πλέον δεν αποτελεί ταύρο του δολαρίου και εκτιμά πως το αμερικάνικο νόμισμα θα υποαποδόσει έναντι πολλών νοματισμάτων του G10, όπως το δολάριο Καναδά, Νέα Ζηλανδίας και την νορβηγική κορώνα, ενώ εκτιμά πως η πορεία του και έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών θα είναι υποτονική.

Η πιο σημαντική αλλαγή είναι πέρα από τον ορίζοντα 12αμήνου, όπως σημειώνει. Ενώ προηγουμένως ανέμενε να συνεχιστεί η bull market του δολαρίου για άλλα τρία χρόνια (με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να αγγίζει το χαμηλό του 0,90), πλέον θεωρεί ότι ο κύκλος του δολαρίου έχει ωριμάσει πολύ και πως τα κέρδη του στο μακροπρόθεσμο διάστημα θα είναι πολύ περιορισμένα.

Για το ευρώ εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα αγγίξει σταδιακά την δίκαιη αξία της στο μακροπρόθεσμο διάστημα. Έτσι, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της στο 1,10, το 1,15 και το 1,20 για τα τέλη του 2018, του 2019 και του 2020 ( από 1,00, 0,95 και 0,90 πριν).

Σύμφωνα με την Nomura, οι πωλήσεις των ομολόγων της ευρωζώνης που πυροδότησε το QE της ΕΚΤ ήταν ένας από τους οδηγούς της αδυναμίας του ευρώ. Καθώς όμως η ΕΚΤ οδηγείται στο κλείσιμο αυτού του κύκλου, το ευρώ θα επωφεληθεί. Η αναμενόμενη επιβράδυνση των ροών στα ομόλογα αναμένεται να βοηθήσουν την ανατίμηση του ευρώ το β’ εξάμηνο ντου έτους.

Η διάσταση νομισματικής πολιτικής μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας, θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του γεν, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι εισροές ιαπωνικών funds προς την ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η ING εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σ εάν update του προγράμματος QE είτε την συνεδρίαση του Ιουλίου, είτε σε αυτήν του Σεπτεμβρίου, Αυτό θα βοηθήσει στην περαιτέρω ώθηση του ευρώ υψηλότερα.

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: https://www.capital.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας