Σώματα Ασφαλείας

Ανασφάλεια εκ της Ασφάλειας

της Θάλειας Χούντα

Το πρόσφατο συμβάν με την έκρηξη στο Εφετείο Αθηνών και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του αστυνομικού φρουρού, επανέφερε στο προσκήνιο και πάλι το ¨θέμα¨ της Διεύθυνσης Ασφαλείας και, ιδίως, της ηγεσίας της.

Συγκεκριμένα, το να εκρήγνυται εκρηκτικός μηχανισμός σε συγκρότημα Δικαστηρίων και μάλιστα, ένα τετράγωνο μακριά από την ΓΑΔΑ, από πολλούς ερμηνεύεται, σαν ένα κτύπημα εμπρός στα μάτια της Ασφάλειας Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σημειολογικά, πέραν του ουσιαστικού. Για άλλη μία φορά, η ηγεσία της Διεύθυνσης Ασφαλείας δεν μπόρεσε, να προλάβει το κτύπημα, για άλλη μία φορά δεν μπόρεσε, να βρει και να συλλάβει τους δράστες και μάλιστα, ¨διέρρευσε¨ ότι αφού δεν υπάρχουν εν λειτουργία οι κάμερες του Εφετείου, είναι πολύ δύσκολο, να βρεθούν αυτοί. Κοινώς, θα μπορούσε αυτό να ερμηνευτεί και ως, κάντε ό,τι θέλετε, μόνο μπροστά ή όπου έχει κάμερες και μόνο με χρήση των κινητών τηλεφώνων σας, για να σας βρούμε εκ των υστέρων! Αλλιώς …

Το σοβαρό αυτό περιστατικό, είχε σαν άμεση συνέχεια την επίθεση στην Πρεσβεία του Ισραήλ, όπου και πάλι, η Ασφάλεια Αττικής πήγε μόνο, για να δει, προφανώς, πόσα κιλά μπογιά έριξαν οι δράστες και τι χρώμα ήταν.

Σημειώστε, ότι στην ηγεσία της Διεύθυνσης Ασφαλείας χρεώνεται, στο ποσοστό που της αναλογεί, το θέμα με την απαράδεκτη κατάσταση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και την αντιμετώπιση των Ελλήνων ταξιδιωτών αλλά και ένα μεγάλο επεισόδιο που δημιουργήθηκε σε τελευταία συνέντευξη τύπου του Διευθυντή Ασφαλείας, όπου διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι ευθέως τον κατήγγειλαν για επιλεκτική εκ μέρους του χρονική πληροφόρηση και δεν υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του.

Όπως έχω ξαναγράψει, πέραν της εξιχνίασης των εγκλημάτων, στα πλαίσια των υποχρεώσεων της Ασφάλειας, είναι και η πρόληψή τους. Στον τομέα αυτό σίγουρα, δεν μπορεί ο Διευθυντής Ασφαλείας, να νιώθει καλά. Όπως και για τις εκτιμήσεις που συχνά πυκνά διαρρέουν στον τύπο, πρέπει, να γνωρίζει, ότι τα «μπορεί να είναι αυτό, ίσως είναι το άλλο, δεν αποκλείεται και το τρίτο» δεν εισφέρουν το παραμικρό στην δημόσια «εικόνα» του και τούτο γιατί αφ’ ενός, όλοι ξέρουμε, να κάνουμε υποθέσεις και αφ’ ετέρου, κάποια από όλες τις υποθέσεις θα πετύχει. Τότε θεωρείσαι επιτυχημένος; Αν γνωρίζεις την μαντική τέχνη, καλό θα είναι, να βρεις το επόμενο κτύπημα πριν γίνει.

Πολλά είναι τα σύννεφα που μαζεύονται στην Ασφάλεια Αττικής και, χωρίς να υποβαθμίζονται στο παραμικρό τόσο οι εξιχνιάσεις όσο και ο δύσκολος αγώνας των απλών αστυνομικών, η ηγεσία της μοιάζει, να μην μπορεί, να διαχειριστεί τις διαμορφούμενες καταστάσεις. Καταστάσεις σοβαρές, που άπτονται άμεσα του πληγέντος αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και της διεθνούς εικόνας της χώρας.

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας