Εθνικά Θέματα

Απίθανο θράσος: Έχει και κόκκινες γραμμές ο αρνητής του διεθνούς δικαίου Τσαβούσογλου

Συνεχίζει το κρεσέντο των προκλήσεών του απέναντι στην Κύπρο και τη διεθνή νομιμότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τις χθεσινές του «προτροπές» προς την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τη λύση που θέλει η Τουρκία «όσο είναι καιρός», σήμερα Τρίτη, επιστρέφοντας στην Άγκυρα συνέχισε: «Δεν υπάρχει νόημα στο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλά για να τις κάνουμε», δήλωσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου στην Άγκυρα με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επέστρεψε στην Τουρκία, μετά από τριήμερη παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος, ανέφερε: «Υπάρχουν και για μας κόκκινες ευαίσθητες γραμμές για τους Τ/κ. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η πολιτική ισότητα. Ως Τουρκία πάντοτε στηρίζαμε την λύση. Οι διαπραγματεύσεις από δω και πέρα πρέπει να είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και με ξεκάθαρο πλαίσιο. Πλέον δεν μπορούμε να έχουμε άλλη μια αποτυχία. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις απλά για να το κάνουμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε υποστηρίζοντας ότι προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σε μια πενταμερή τί θέλει ο καθένας και στη συνέχεια να διαμορφωθούν εκεί οι όροι αναφοράς.

Ειδικότερα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα είχαμε ανακοινώσει ότι πλέον διαπραγματεύσεις με αυτό το σχήμα δεν θα ωφελήσουν”. “Επομένως είπαμε ότι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές. Ως Τουρκία δεν αποκλείσαμε καμιά επιλογή, δεν επιβάλαμε καμιά επιλογή. Αλλά αυτή η ανάγκη είναι φανερή. Επομένως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να αποφασίσουμε μαζί στις ανεπίσημες συνομιλίες τί θα διαπραγματευτούμε και μετά να το διαμορφώσουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ειδικά σε αυτή τη διαδικασία συνεχώς έρχονταν διάφορες ιδέες από την Ε/κ πλευρά”. “Ειδικά ο κύριος Αναστασιάδης πρώτα είπε για λύση δύο κρατών, όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους Ε/Κ και στην Ελλάδα και στον Ακιντζί το είπε. Μετά είπε συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, αποκεντρωμένη. Διαφορετικές ιδέες συνεχώς”, ανέφερε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή

Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (Δ) με τον ομόλογό του του Μαυροβουνίου σε δηλώσεις στην ΄Αγκυρα μετά τη συνάντησή τους. Φωτογραφία via https://twitter.com/MevlutCavusoglu

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας