Τα εκλογικά αποτελέσματα της Έσσης που κατέγραψαν νέα πανωλεθρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU και εξώθησαν την Μέρκελ να μην ξαναδιεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, του οποίου ήταν αρχηγός επί 18 χρόνια, δημιουργούν νέα δεδομένα για τις ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1/1/2019 και ταυτόχρονη εφαρμογή των κοινωνικών παροχών που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο.

Η σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα που έδειχνε να κλείνει το μάτι, δεν είναι πλέον η κυρίαρχος του παιχνιδιού. Εξαιρετικά αποδυναμωμένοι είναι και οι κυβερνητικοί της εταίροι, οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Η μπάλα φαίνεται να βρίσκεται στο γήπεδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AFD) που είναι ακραίων, ακροδεξιών και ξενοφοβικών αποκλίσεων. Μετά τις νίκες που πέτυχε στις ομοσπονδιακές εκλογές όπως και στις τοπικές των 14 κρατιδίων της Γερμανία -εκπροσωπείται πλέον σε όλα τα κοινοβούλια- η γραμμή που θα ακολουθήσει θα επηρεάσει καθοριστικά τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστες προκειμένου να σταματήσουν τις διαρροές τους προς το AFD.

Το θέμα των συντάξεων και των παροχών Τσίπρα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεστανγκ. Πρόεδρος είναι ο βουλευτής του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» Πέτερ Μπέρινγκερ, αμφιλεγόμενος και με ακραίες και ακροδεξιές απόψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή μπλόκαρε την τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ που επρόκειτο να δοθεί στην Ελλάδα τον Ιούνιο, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ήδη υπερέβαινε τους στόχους. Η Αθήνα δεσμεύθηκε ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ.ευρώ, και έτσι εκταμιεύτηκε το ποσό τον Αύγουστο. Οι άλλες 18 χώρες της ευρωζώνης είχαν εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης από την αρχή, αλλά αναμενόταν η τελική απόφαση του Βερολίνου με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Η «Εναλλακτική για την Γερμανία» μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας. Επίσης βγαίνουν πρώτο κόμμα στους Ανατολικογερμανούς οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι συγκριτικά με τους Ελληνες.

Ο Κύρτσος

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση που θα κρατήσει το AFD στην Επιτροπή Προυπολογισμού» δήλωσε στο newpost.gr ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Κύρτσος.

«Εάν κινηθεί αυστηρά και βάλει όρους είτε για τις συντάξεις είτε για τις παροχές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι βουλευτές της δεξιάς πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και της Χριστιακοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας θα έχουν τον πειρασμό να τους ακολουθήσουν», συνέχισε. «Αποδείχθηκε σε Βαυαρία και Έσση ότι η «Εναλλακτική για την Γερμανία» κερδίζει ψήφους από τα δεξιά τους. Οπότε δέχονται πίεση. Ας ελπίσουμε ότι για τους δικούς τους λόγους δεν θα επιμείνουν» κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος εποχής της Μέρκελ – δήλωσε ότι θα παραμείνει καγκελάριος μέχρι το 2021 που λήγει η θητεία της- οδηγεί σταδιακά σε ένα νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον με πριμοδότηση των δεξιών, ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων αλλά και με μεγαλύτερες αντιστάσεις στη λιτότητα υπέρ της οποίας υπήρξε υπέρμαχος. Η Ελλάδα έχει να δοκιμαστεί σε νέες συνθήκες.

Οσον αφορά στις τελευταίες πληροφορίες για τις συντάξεις και το πακέτο της ΔΕΘ που πλησιάζει τα 780 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά στο σύνολο τους από τους εταίρους χωρίς εκπτώσεις και όρους. Πολύ περισσότερο που στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του 2019 καταγράφεται ήδη μια διαφορά 300- 400 εκατ. ευρώ και υπάρχει και φορολογική κόπωση.

Υποκρισία

Την ώρα που η κυβέρνηση απειλεί την Αντιπολίτευση ότι θα φέρνει στη Βουλή ένα – ένα τα κοινωνικά μέτρα και θα την προκαλεί να τα ψηφίζει γιατί αν δεν το κάνει θα της χρεώνει φιλελεύθερη ατζέντα, η ΝΔ κατηγορεί την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου για υποκρισία.

Σχολιάζοντας την έφεση που κατέθεσε η κυβέρνηση κατά των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να ομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μειώσεις των συντάξεων στα δύο πρώτα μνημόνια έγιναν “για το δημόσιο συμφέρον” και για να αποτραπεί η “πλήρης κατάρρευση των νοικοκυριών όλων των Ελλήνων”. Αυτά επί λέξει παραδέχεται πια η κ. Αχτσιόγλου στην έφεση που άσκησε κατά πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν επιστροφή τμήματος των μειώσεων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.» Αφήνει αιχμές για αυτούς «που έστησαν πολιτικές καριέρες στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ασύστολα ψεύδη οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού». «Ας βρουν επιτέλους το θάρρος να ζητήσουν έστω και σήμερα μία συγγνώμη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: https://newpost.gr