Απόψεις

Από το «φύγετε» στο «ελάτε»

Το ρεπορτάζ θέλει στους πρωινούς καφέδες στην Πειραιώς να ετοιμάζονται για κάλπες τον Οκτώβριο, αντιπαραβάλλοντας όλα όσα έγιναν στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας της Μεταπολίτευσης αφού άλλα είπε, άλλα έκανε και άλλα υπόσχεται να κάνει στο μέλλον. Στις εκλογές που έρχονται, όμως, -όταν έρθουν- οι πολίτες δεν πρέπει να τον «μαυρίσουν»…

Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*

Ας ξεκινήσουμε με ένα δημοσιογραφικό δεδομένο: την πολιτική ατζέντα την διαμορφώνει πάντα η κυβέρνηση, αφού αυτή «παράγει ειδήσεις», αρνητικές ή θετικές. Έτσι η αντιπολίτευση αρκείται στον ρόλο του σχολιαστή αφού εκ του ρόλου της είναι ετερόφωτη.

Όλα τα κόμματα, χτίζουν το πρόγραμμά τους ενόψει των εκλογών με γερές δόσεις αντισυριζαϊσμού. Πόσο ορθό είναι, όμως, να απευθύνεσαι με αυτόν τον τρόπο σε ένα εκλογικό σώμα κουρασμένο από τα ψέματα, τον διχασμό και την πόλωση; Η προσωπική εκτίμηση είναι πως στις εκλογές, σε όλες τις εκλογές του 2019 τα κόμματα πρέπει να πείσουν τους πολίτες για τις προτάσεις τους.

Η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και κάθε άλλη δημοκρατική δύναμη δεν πρέπει να βγει ως αντιΣΥΡΙΖΑ αλλά ως αυτόφωτη πολιτική οντότητα που έχει να καταθέσει προτάσεις τέτοιες ικανές να πείσουν το εκλογικό σώμα. Εντάξει, το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει αυτήν την στιγμή η χώρα δεν είναι και το καλύτερο που είχαμε στην ιστορία μας, είναι ικανό, όμως, μέσα από συνέργιες να βγάλει την Ελλάδα από την απραξία των τελευταίων ετών.

Τον Μάιο έχουμε αυτοδιοικητικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές. Όλες τους έχουν την σημασία τους ενόψει των εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει εντός του μήνα, πιθανότατα την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου τα αποτελέσματα μίας μεγάλης δημοσκόπησης που έχει παραγγείλει του Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαφανούν οι τάσεις των πολιτών.

Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία σύμφωνα με τους γνωρίζοντες διενεργήθηκε σε πολύ μεγάλο δείγμα πολιτών, θα κρίνει και τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να γέρνει προς τις πρόωρες εκλογές τον Μάιο εάν η διαφορά με την ΝΔ είναι μεταξύ 5% με 6%. Εάν όχι, τότε θα περιμένει μέχρι και τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα και η Νέα Δημοκρατία εξετάζει κάθε ενδεχόμενο. Το ρεπορτάζ μάλιστα θέλει στους πρωινούς καφέδες στην Πειραιώς να ετοιμάζονται για κάλπες τον Οκτώβριο, αντιπαραβάλλοντας όλα όσα έγιναν στις ευρωεκλογές του 2014. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε» πάνω στην νίκη του και διπλασίασε την διαφορά στις εθνικές εκλογές. Σκοπός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λοιπόν, εάν δεν γίνουν εκλογές τον Μάιο είναι να πολώσει το κλίμα σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε η νίκη στην ευρωκάλπη από μόνη της να είναι όπλο για τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο καμπής όπου η Πειραιώς πρέπει να προσέξει. Η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως «μαύρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι αναμενόμενο για κάθε κυβέρνηση που ολοκληρώνει μία τετραετία. Η αξιοποίηση της όποιας νίκης πρέπει να γίνει για την ΝΔ με θετικό πρόσημο για την ίδια και όχι αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευαγγελίζεται το νέο, την αριστεία και την αλλαγή ήθους. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με διχασμό και «αντί-» και, όποιος στην ΝΔ τάσσεται προς μία τέτοια κατεύθυνση δεν έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας. Το «φύγετε» πρέπει να γίνει «ελάτε».

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

Πηγή: https://www.eleftherostypos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας