Άμυνα Διπλωματία

Αποκάλυψη: Εδώ και δυο χρόνια οι ΗΠΑ εφαρμόζουν (άτυπο) εμπάργκο όπλων στην Τουρκία!

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Defense News, τέσσερα σημαντικά μέλη του κογκρέσου σε συλλογικές ή μεμονωμένες ενέργειές τους και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί κάτι μέχρι τώρα, έχουν επιβάλει ένα «άτυπο» εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων  στην Άγκυρα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή, που είναι  αντίθετη με την πολιτική της προεδρίας Τραμπ, είναι διακομματική -δηλαδή αφορά τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικάνους, μέλη του κογκρέσου- εφαρμόστηκε σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ζητήσει, όπως προβλέπεται, την άδεια εξαγωγής οπλικών συστημάτων ή στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία και αφορούσε στην άσκηση πίεσης για να εγκαταλείψει η Άγκυρα η αγορά των S-400.

Το Defense News αναφέρει ότι στο μεγάλο αριθμό των τουρκικών προγραμμάτων που «σκάλωσαν» στο Κογκρέσο, περιλαμβάνονται  το συμβόλαιο με την Lockheed Martin για την δομική αναβάθμιση των F-16 Block 30 καθώς και η άδεια εξαγωγής κινητήρων T800 για την υλοποίηση του συμβολαίου πώλησης Τ129 ΑΤΑΚ στο Πακιστάν (που δεν έγινε ποτέ). Να θυμίσουμε ότι η ΤΑΙ παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο δομικά αναβαθμισμένο F-16 Block 30 της THK, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα τελικά «ξεκόλλησε», αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καθυστερημένο κατά δυο χρόνια και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί για τα 35 τουρκικά Viper Block 30 πριν το τέλος του 2023.

Τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Jim Risch (R-Idaho) και το μέλος της ίδιας επιτροπής Mike McCaul (R-Texas), ο πρόεδρος της αντίστοιχης επιτροπής της Γερουσίας Eliot Engel (D-N.Y.) και ο γνωστός μας γερουσιαστής και μέλος της επιτροπής Bob Menendez (D-N.J.).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποίησαν την διαδικασία κατά η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να γνωστοποιήσει τις δυνητικές πωλήσεις σε τρίτες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ότι εγκρίνονται εάν δεν εγερθούν αντιρρήσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (15 ημέρες για χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και 30 για τις υπόλοιπες). Εάν μια τέτοια πώληση απορριφθεί  μέσω της έγερσης αντιρρήσεων, επιστρέφει με καινούργια αιτιολόγηση.

(Πηγή ΕΔΩ )

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας