Η Κραυγή του Ενστόλου

Άραγε θα υπάρχει Ελλάδα το 2021;

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Η σκιά της Πανδημίας πέφτει βαριά πάνω στον κόσμο επηρεάζοντας και τη διάθεσή μας στην αρχή μιας σημαδιακής χρονιάς για την Ελλάδα, αυτή της 200ής Επετείου της έναρξης της Επανάστασης.

Όμως και η Πανδημία όπως και η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας ταιριάζουν στην Επέτειο θυμίζοντας ότι ο Αγώνας για Ανεξαρτησία και Ευημερία είναι διαρκής.

Μας θυμίζει επίσης ότι και οι πιο δύσκολες ημέρες περνούν με αγώνες, θυσίες, ενότητα και ευρύτερες συνεργασίες.

Τα εμβόλια εναντίον του COVID-19 αποδεικνύουν τη συλλογική ισχύ της Ανθρωπότητας ενώ η Επανάσταση του 1821, η πρώτη που “γέννησε” Εθνικό Κράτος στην περιοχή μας, μας δείχνει τη δύναμη ενός λαού όταν οι θυσίες των πολλών συνδυάζονται με την έμπνευση, την τόλμη και την ικανότητα των Ηγετών τους καθώς και με την ικανότητα των τελευταίων να συνεννοούνται με τους Εκπροσώπους ισχυρότερων Δυνάμεων.

Οι προηγούμενες μεγάλες Επέτειοι της Επανάστασης όπως το 1871, το 1921 και το 1971 έπεσαν κι αυτές σε δύσκολες εποχές, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική ανάγκη για τη σωστή διαχείριση της Ελευθερίας, για την επούλωση πληγών του παρελθόντος και για Εθνική ενότητα.

Το 2021 βρίσκει τη χώρα να έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ άλματα από το 1821.

Όμως ο πυρήνας των προβλημάτων παραμένει ίδιος και είναι η ΑΔΥΝΑΜΙΑ των Ελλήνων ν’ αξιοποιήσουν τα προσόντα τους. Δηλαδή να περιορίσουν τις αδυναμίες τους, να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό.

Το 1871 η Επέτειος τιμήθηκε κυρίως με την ανέγερση των ανδριάντων του Πατριάρχη ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄ και του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ στην πρόσοψη του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και αυτών του ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και του κυριότερου ιδεολογικού επικριτή του, του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ, στον κήπο μπροστά από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Το 1921 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο, ενώ η Επέτειος των 150 χρόνων που γιορτάστηκε το 1971 καπελώθηκε από τη Δικτατορία.

Το 2021 βρίσκει τους Έλληνες να έχουν διανύσει τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης και σταθερότητας στην Ιστορία τους και τη χώρα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στους Παγκόσμιους Δείκτες Ευημερίας παρά τα χρόνια προβλήματα του υπέρογκου Δημόσιου και Ιδιωτικού χρέους, με μια κυρίαρχη αντίληψη που εμποδίζει την ανάπτυξη και την αδυναμία ν’ αξιοποιήσουμε τα προσόντα των Ελλήνων.

Γι’ αυτό μελέτη του Ιδρύματος Bertelsmann Stiftung το 2017 κατέταξε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση από άποψη Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Η περιουσία της Ελλάδας ΔΕΝ είναι ο ήλιος και η θάλασσα, ΔΕΝ είναι το “οικόπεδο”.

Είναι οι άνθρωποί της, οι παλιοί και οι νέοι, με γνώσεις και όρεξη για δουλειά, ισάξιοι των συνομηλίκων τους οπουδήποτε στη Γη. Και αυτή η περιουσία φθίνει.

Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις ενώ τουλάχιστον 500.000 νέοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει πληθυσμό μεταξύ 4.730.000 και 5.480.000 στην Ελλάδα το 2100 εάν δεν βελτιωθεί ο Δείκτης Γεννητικότητας.

Σ’ έναν κόσμο δύσκολο και με γείτονες των οποίων οι πληθυσμοί αναπτύσσονται ταχύτατα η επιβίωση των Ελλήνων ΔΕΝ είναι εγγυημένη.

Απαιτεί αύξηση του πληθυσμού με γεννήσεις περισσότερων παιδιών και επαναπατρισμό Ελλήνων και Ομογενών της Διασποράς.

Αυτό όμως απαιτεί Οικονομική ανάπτυξη η οποία εξαρτάται από Πολιτική βούληση, ικανή Δημόσια Διοίκηση, υψηλό επίπεδο Εκπαίδευσης και αίσθημα Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

Όσο η χώρα πάσχει σ’ αυτά τα σημεία δύσκολα θα πετύχουν όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν θα έρθουν άλλοι για να επενδύσουν τον δικό τους χρόνο και το μέλλον των παιδιών τους εδώ.

Για να υπάρχουν Έλληνες το 2121 που θα κοιτάζουν πίσω, όπως κάνουμε εμείς, πρέπει εμείς σήμερα να καταπιαστούμε με προβλήματα που παραμένουν άλυτα τα τελευταία 200 χρόνια.

Ας ελπίσουμε ότι, πέρα από Επετειακό έτος, το 2021 θα δει εμάς τους Έλληνες να λαμβάνουμε υπόψη σοβαρά το ζήτημα της επιβίωσής μας.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας