Σώματα Ασφαλείας

Αρχή άνδρα δείκνυσι …

της Θάλειας Χούντα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει … Να πω, ότι δεν είχαν αναφερθεί; Να πω, ότι ήταν ζήτημα χρόνου; Να πω, γι’ αυτούς που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους;

Η κατάσταση, κυρίως, στην πρωτεύουσα έχει αγγίξει κόκκινο, με την εγκληματικότητα να ¨ανθίζει¨ και να δηλώνει ¨παρούσα¨ συνεχώς. Οι πρόσφατες κρίσεις αλλά κυρίως οι τοποθετήσεις ήρθαν να αποδείξουν, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν και οι λίγοι επαΐοντες αρνούντο να αποδεχτούν. Όταν έχεις να υπηρετήσεις σε μάχιμη υπηρεσία ¨από αμνημονεύτων ετών¨, πως έχεις γνώμη για την λειτουργία της; Όταν υπηρετείς όλη την ζωή σου στην Ασφάλεια, πως θα βάλεις στολή (ποιος ξέρει σε ποια ντουλάπα θα υπάρχει, αν υπάρχει) και θα κάνεις τώρα αστυνόμευση και μάλιστα στον υψηλότερο βαθμό; Όταν από μια υποδιεύθυνση βρίσκεσαι εν μία νυκτί επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς να γνωρίζεις πως δουλεύει κεντρικά το σύστημα, τι περιμένεις;

Έφθασε στο  σημείο και ο αν. υπουργός Ν. Τόσκας να τα πει ¨έξω από τα δόντια¨ τόσο στην ΓΑΔΑ, παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., του Αττικάρχη του και πλήθους ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών όσο και με ραδιοφωνική του συνέντευξη. Τι είπε; Αυτό που βιώνει η κοινωνία κάθε ημέρα αλλά κατ’ επέκταση, αυτό που βιώνει και ο αστυνομικός που είναι καθημερινά στη δράση.

Πρώτα απ’ όλα, ξεκαθάρισε το περί «σαφών εντολών». Κοινώς, δεν μπορεί, να μην αναλαμβάνει ο αρμόδιος αξιωματικός την ευθύνη της θέσης του και των γαλονιών του, με το να χορηγεί σαφείς και ξεκάθαρες διαταγές και να φταίνε πάντα οι διμοιρίες ή οι ομάδες άμεσης επέμβασης.

Δεύτερον, μίλησε για «επιπτώσεις». Και να μην κάνεις την δουλειά σου και να τιμωρείς ή να ελέγχεις τους κατώτερους … πάει πολύ. Κάποιος αρμόδιος, κάποτε, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Εντύπωση πάντως έκανε η «σιγή» από πλευράς των ανωτάτων της ΕΛ.ΑΣ. και δη τον Αρχηγό, τον Αττικάρχη του και τον Διευθυντή Ασφαλείας του!

Γιατί δεν σηκώθηκε κάποιος απ’ αυτούς, να απαντήσει στον υπουργό;

Να του τα πει ¨έξω από τα δόντια¨;

Να του επισύρει τις δικές του ευθύνες – αν υπάρχουν;

Να υπερασπιστεί το έργο του – για τους υφισταμένους του ούτε κουβέντα να γίνεται;

Άρα, φαίνεται, να έχει δίκιο ο υπουργός και άδικο η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Και από σήμερα και κατόπιν, δεν θα έχει κανένας ανώτατος ή υπεύθυνος την παραμικρή δικαιολογία για τα έργα του αλλά και τα μή έργα του. Η ¨θέση¨ που χρόνια ακολουθείται, ότι «δεν παίρνω θέση για τίποτα, για να μην το βρω μπροστά μου στις κρίσεις», έπρεπε να αλλάξει και μακάρι, να αλλάξει τώρα.

Οι επιτυχίες των μάχιμων αστυνομικών δεν μπορεί να χρεώνονται αυτοδικαίως στην Ηγεσία και οι αποτυχίες στους ίδιους. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο νηπιαγωγείο …

Μπορώ μάλιστα, να προτείνω κάτι απλό στον Αρχηγό, στον Αττικάρχη του και στον Διευθυντή Ασφαλείας του, για να κατανοήσουν το σαφές των διαταγών: Γιατί ένα βράδυ δεν κάνετε την βάρδια – όλη την βάρδια, μιας διμοιρίας παρέα; Και όχι της όποιας διμοιρίας, αλλά π.χ. αυτής στο Πολυτεχνείο. Και την επομένη να κάνετε τη νυκτερινή βάρδια παρέα με την Άμεση Δράση, μέσα στα υπερσύγχρονα περιπολικά που έχετε διαθέσει.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας