Αρχή Δια του Αρχηγού Σώματα Ασφαλείας

Αρχηγική «υπεροψία»!

της Θάλειας Χούντα

Οι Άγιες Ημέρες είναι πλέον πολύ κοντά και η κοινωνία μας καλείται, εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης, να εορτάσει, στο μέτρο που της έχει δοθεί η δυνατότητα. Το κάθε σπίτι κουβαλάει τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί και προσπαθεί, να βρει έστω και μία αχτίδα για μελλοντική ελπίδα.

Οι αστυνομικοί, δεχόμενοι επαγγελματικά την κοινωνική ένταση και προσωπικά βιώνοντας στα σπίτια τους τις ίδιες δυσκολίες με όλους, όντας και οι ίδιοι αμιγές κομμάτι της κοινωνίας μας, τοποθετούνται ψηλά στην κλίμακα της εκτίμησης που χαίρουν και πρέπει, να χαίρουν.

Κάποιες αλήθειες για τους αστυνομικούς είναι, η δραματική μείωση του μισθού τους, η συνεχής υπερεργασία, η έλλειψη προσωπικού και η τεράστια έλλειψη μέσων. Όμως υπάρχει και η αυταπάρνηση στο επάγγελμά τους και οι μεγάλες επιτυχίες, που διαδέχονται η μία την άλλη.

Κάποια άλλη αλήθεια είναι, ότι ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντί να καταφεύγει σε ¨συμβουλές, προβλέψεις και ευχολόγια¨, δεν έκανε απολύτως τίποτα τα δύο χρόνια, που ασκεί την φυσική ηγεσία, για να επιλύσει κάποια από τα προβλήματα. Δεν πρόβαλλε αντίλογο ικανό για αλλαγές, δεν «πάτησε πόδι» εκ της θέσης του, για να μην περάσουν κάποια μέτρα, δεν έλυσε σοβαρά ζητήματα. Και αν κάποιος ισχυριστεί, τι θα μπορούσε να κάνει ο Αρχηγός, η απάντηση είναι μία και απλή: Να Παραιτηθεί.

Θυμάσαι μήπως, ποιος έλεγε «Αρχηγός γίνεσαι και για μία ώρα;»

Μια τέτοια κίνηση θα είχε σίγουρα αποτελέσματα, αφού θα συμπεριλάμβανε τόσο συμβολικό όσο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Και ο απόηχός της θα άφηνε, να διαφανούν ξεκάθαρα τα πρόσωπα που είναι με τους αστυνομικούς αλλά και αυτά που απλώς εκμεταλλεύονται τους αστυνομικούς. Βέβαια, η κίνηση αυτή προϋποθέτει άλλα πράγματα …

Όλα τα άλλα αποτελούν Αρχηγική ¨υπεροψία¨, γιατί μόνο έτσι εκλαμβάνονται οι άνωθεν συμβουλές. Μία απλή ερώτηση αρκεί: για τον χαμηλόβαθμο αστυνομικό, που ο μισθός του δεν είναι αρκετός για κάλυψη των προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του και που πληρώνει παράλληλα από την τσέπη του το φωτοτυπικό χαρτί στην υπηρεσία του, το ανταλλακτικό στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο και τόσα άλλα, Τι έχεις να πεις αλλά και Γιατί δεν έκανες κάτι Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ.; Θα πληρώσει αύριο το ανταλλακτικό με κάποια από τις νουθεσίες σου; Το Αρχηγικό αυτοκίνητό σου έμεινε ποτέ χωρίς ανταλλακτικά, όπως τα περιπολικά; Έβαλες κι εσύ τσιμεντόλιθο ή τελάρο για στήριγμα του καθίσματός σου;

Όσο, γι’ αυτά που έρχονται στη χώρα, να είσαι σίγουρος, ότι τα γνωρίζουν όλοι πολύ καλά αλλά και τα βιώνουν πολύ καλύτερα, επίσης. Αν εσύ τα ανακάλυψες σήμερα, ουδόλως απασχολεί τους αστυνομικούς ή την κοινωνία. Η καλλιεργούμενη και σκοπούμενη προσπάθεια συγκίνησης τείνει, να θυμίζει μίζερες καταστάσεις. Και ο μάχιμος αστυνομικός, όπως έχει αποδείξει, δεν είναι μίζερος και μοιρολάτρης. Αν δε, εκληφθεί ως «πατρική» συμβουλή, ας μη σχολιαστεί καλύτερα.

Το επόμενο ραντεβού για συμβουλές θα είναι σε λίγο στο «Βυζαντινό» ή στου «Ζόναρς», εκεί που κάθε πρωί γίνεται η άλλη σύσκεψη των Αρχηγών και των Στρατηγών.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας