Στη διόπτρα της Θάλειας

Ας υποθέσουμε …

της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

Ας υποθέσουμε, ότι είσαι γυναίκα και έχεις σύζυγο μηχανικό. Αυτό καθιστά και την σύζυγο μηχανικό;

Ας υποθέσουμε, ότι είσαι γυναίκα και έχεις σύζυγο ιατρό. Αυτό καθιστά και την σύζυγο ιατρό;

Ας υποθέσουμε, ότι είσαι γυναίκα και έχεις σύζυγο στρατιωτικό. Αυτό καθιστά και την σύζυγο στρατιωτικό;

Και σε κάθε επάγγελμα που υπάρχει στην εποχή μας, μπορεί να τεθεί το αντίστοιχο ερώτημα. Η δε απάντηση είναι αυτονόητη.

Ας υποθέσουμε, πάλι, ότι δεν έχεις σύζυγο στρατιωτικό, δεν έχεις παιδιά-φίλους-συγγενείς που να υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και, σαν γυναίκα, δεν έχεις υπηρετήσει θητεία και εσύ. Αυτά είναι πολύ καλά εχέγγυα αμεροληψίας, για να κρίνεις ενέργειες στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού κανένας «δεν σε κρατάει» από κάπου πχ μετάθεση, παραμονή σε υπηρεσία κλπ, ώστε να σου επιβάλλει, να του γράψεις καλά λόγια.

Ας υποθέσουμε, ότι δεν διατηρείς σχέσεις (κοινωνικές ή … πιο στενές) με πολιτικό ή άλλο στέλεχος περί των Ενόπλων Δυνάμεων και ας υποθέσουμε, ότι δεν είσαι «πρώην» και ότι τα επαγγελματικά σου δεν εξαρτώνται από την σχέση αυτή. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί δεν μπλέκονται τα προσωπικά με τα επαγγελματικά, δεν κλαις στον ώμο της σχέσης σου, δεν απαιτείς από την σχέση σου  και προχωράς αξιοπρεπώς τον δρόμο σου.

Ας υποθέσουμε, ότι είσαι θιασώτης του «κάλλιο πρώτος στο χωρίο παρά δεύτερος στην πόλη». Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί σημαίνει πρόοδο. Αν όμως πάψεις, να είσαι «πρώτος στο χωρίο» και χαθεί η ψευδαίσθηση του κόσμου που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, γιατί είσαι «δεύτερη» παντού.

Ας υποθέσουμε, ότι δεν έχεις απωθημένα από την ζωή σου πχ δεν σε σταμάτησαν επαγγελματικά και δεν πήρες μια θέση που ήθελες πάρα πολύ, αλλά είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί μπορείς να ενεργείς αμερόληπτα και χωρίς κακεντρέχεια και θυμό – που είναι κακός σύμβουλος.

Ας υποθέσουμε, ότι η γυναικεία εξωτερική σου εμφάνιση είναι κοινώς αποδεκτή ως «όμορφη». Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί δεν προσπαθείς, να μειώσεις σε βαθμό γέλωτα τον συνάνθρωπό σου, αντί να ισορροπήσεις τον εαυτό σου και την ηλικία σου.

Ας υποθέσουμε, ότι οι γνώσεις σου είναι πανεπιστημιακού επιπέδου αλλά δεν το διατυμπανίζεις με το «καλημέρα». Αυτό είναι πολύ καλό, γιατί αφ’ ενός δεν βάζεις σαν κριτήριο επικοινωνίας την γνώση αλλά τον άνθρωπο και αφ’ ετέρου μπορείς απλά να γελάς με τον κάθε τρίτο που σχολιάζει, χωρίς να ξέρει.

Αυτές οι κάποιες υποθέσεις μπορούν να προσωποποιηθούν ανά πάσα στιγμή και στον καθ’ ένα.

Η νοούσα νοείτο …

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας