Διεθνή

Ασθενείς με Πάρκινσον μας αφυπνίζουν κάνοντας «Mannequin Challenge» (VIDEO)

Τα βίντεο με τους ακίνητους σαν κούκλες (μανεκέν) ανθρώπους, το γνωστό πια «Mannequin Challenge», έχουν εδώ και μερικούς μήνες γίνει μόδα και κατακλύσει το Διαδίκτυο. Παρέες, άσημοι και celebrities, σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, έχουν κάνει το… κομμάτι τους, ανταγωνιζόμενοι άτυπα για το πιο εντυπωσιακό βίντεο.

Ωστόσο, εκείνοι που θα έπρεπε να κερδίσουν το βραβείο για το πιο συγκλονιστικό «Mannequin Challenge», είναι μια ομάδα ασθενών με Πάρκινσον από την Αυστραλία, που αποφάσισαν να γυρίσουν τη δική τους εκδοχή της σύγχρονης αυτής μανίας, για να μεταδώσουν σε όλους το μήνυμα πως για εκείνους, μέχρι να βρεθεί θεραπεία, η ίδια η ζωή είναι «πρόκληση» (challenge).

Μια προσπάθεια που δεν προκαλεί το γέλιο, αλλά ευαισθητοποιεί για μια ασθένεια, ακριβώς αντίθετη από την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος, την ακινησία.


Η νόσος Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στα πρώτα στάδια, τα πιο προφανή συμπτώματα είναι κινητικά και περιλαμβάνουν τρόμο, ακαμψία, βραδυκινησία και δυσχέρεια στην βάδιση (κλασσική τετράδα συμπτωμάτων της νόσου). Αργότερα, μπορεί να εμφανιστούν ψυχιατρικές εκδηλώσεις, με την άνοια να εμφανίζεται στα απότερα στάδια της νόσου, ενώ η κατάθλιψη είναι το συχνότερο σύμπτωμα.

Η νόσος περιλαμβάνει επίσης αισθητικές διαταραχές καθώς και διαταραχές ύπνου. Η νόσος Πάρκινσον είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία και συχνότερα στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από την νόσο. Θεραπεία για τη νόσο δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας