Σκέψεις Ενστόλου

Χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα φιλοσοφική ενέργεια, δηλαδή φιλοσοφική καθαρή σκέψη

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Υπάρχει η εντύπωση ότι μετά τη Μεταπολεμική εποχή παρατεταμένης ανάπτυξης και διανοητικής αγρανάπαυσης ο Δυτικός Κόσμος βρίσκεται πάλι σε σταυροδρόμι Φιλοσοφικής εγρήγορσης.

Ένα τέτοιο σταυροδρόμι ήταν και οι 5ος και 4ος Αιώνας της Αθήνας, όταν ο Ορθολογισμός αναδείχθηκε το κυρίαρχο στοιχείο στη σκέψη των Φιλοσόφων.

Έπειτα ήρθε ο 18ος Αιώνας κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επανάσταση του Διαφωτισμού που μεταμόρφωσε τον Δυτικό Κόσμο.

Θα δούμε άραγε και στον Αιώνα μας κάτι ανάλογο;

Δύο τουλάχιστον Σχολές απορρέουν από τον Διαφωτισμό.

Ο Φιλελευθερισμός που υπαγόρευε τα χαρακτηριστικά της Ατομικότητας και ο Σοσιαλισμός που αναζητούσε την ανατροπή του Ατομικού υπέρ του Συλλογικού.

Νικητής στην αναμέτρηση αναδεικνύεται προς το παρόν ο πρώτος, ίσως γιατί υπήρξε ο κοινωνός της Αριστοτελικής μετριοπάθειας.

Ο δεύτερος, ο Σοσιαλισμός, αναζήτησε την επίσης Αριστοτελική αρετή της Δικαιοσύνης αλλά με ανατρεπτική αμετροέπεια.

Οι κυρίαρχες Αξίες στον κόσμο μας είναι:

Α) Η Χρησιμότητα

Β) Η Ηθική η οποία ρυθμίζει τις σχέσεις με τους άλλους

Γ) Η Ατομική αναζήτηση του ορθού βίου.

Ο Οικονομικός Φιλελευθερισμός ευνοεί την υπεροχή της χρησιμοθηρικής αντιμετώπισης της ζωής.

Οι δύο άλλες Αξίες υφίστανται τον έλεγχο της ισότιμης μεταχείρισης από τους όρους της ελευθερίας.

Η δεύτερη Σχολή του Διαφωτισμού μας λέει ότι αν η Αξία της Αριστείας αφήνει απέξω την πλειονότητα των συνανθρώπων μας, τότε θα γίνει αποδεκτή μόνον σε τομέα στον οποίο δεν υπεισέρχεται η ανισότητα στην ανθρώπινη Διάνοια.

Ενδεχομένως στον Αθλητισμό μόνο.

Η δεύτερη Σχολή ελέγχει ακόμα τις απόψεις του Σωκράτη για τον ανεξέταστο βίο, ως Αριστοκρατικές.

Από την άλλη η Σχολή της “Αποδόμησης” που απορρίπτει κάθε αναζήτηση Φιλοσοφικής ουσίας εφόσον στερείται γλωσσικών αποδεικτικών στοιχείων, αποτελεί ισοπεδωτική απόφυση του Φιλελευθερισμού

Όλες οι απαγορεύσεις του Φιλελευθερισμού και του Σοσιαλισμού οδηγούν σε φιλοσοφική πενία την Κοινωνία, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της Κοινής Γνώμης και την άνοδο της Δημαγωγίας και των Θεωριών Συνωμοσίας που σήμερα πλήττουν μεγάλες χώρες.

Πέρα από το μεγάλο ζήτημα της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, η Διεθνής πολιτική ισορροπία ρυθμίζεται όλο και περισσότερο από τη Διαπλοκή των Οικονομικών σχέσεων Η.Π.Α και Κίνας.

Η έκβαση της σχέσης αυτής θα ρυθμίσει και το μέλλον της Ανθρωπότητας.

Θα πρέπει ν’ αναρωτηθούμε αν το έλλειμμα σε φιλοσοφική προετοιμασία και η ροπή προς τον ανεξέταστο βίο θα γίνει πρόξενος μεγαλύτερων προβλημάτων για τη Δύση από ό,τι ο ανταγωνισμός με την Κίνα.

Η τετραετία του Donald John TRUMP καλλιέργησε σε τμήμα της Αμερικανικής Κοινής Γνώμης τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την αδιαλλαξία.

Σκεφθείτε ένα τέτοιο έλλειμμα λογικής σε πλανητική κλίμακα ποιες καταστροφές θα επιφέρει.

Χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ μια στροφή στη Φιλοσοφική ενάργεια.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας