Απόψεις

Δεν παίζουν μόνοι τους μπάλα οι Τούρκοι, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, προειδοποίησε την Άγκυρα και διαμήνυσε πως εάν περάσουν την γραμμή θα έχουν κόστος. «Πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, πως εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πατήσουμε πρώτοι την σκανδάλη. Όμως, ίσως, χρειαστεί να απαντήσουμε εάν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία…» ( εκπομπή «ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά).  Κόκκινες γραμμές πάντα υπάρχουν. Είναι καλό να τις γνωρίζουν και εκείνοι, στην αντίπερα όχθη, που απειλούν την εθνική κυριαρχία. Κι αυτό έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα θα απαντήσει με ό,τι αυτό σημαίνει.

Η Τουρκία συνεχίζει, βέβαια, τις προκλήσεις και θα συνεχίσει να πράττει τούτο μέχρι να πετύχει τους στόχους της. Κι αυτό δείχνει καθημερινά. Αυτό δείχνει με την επάνοδο της, μετά από μέρες, σε ασκήσεις εκδίδοντας παράνομες  NAVTEX. Όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του  το HELLAS JOURNAL, η Τουρκία αποσκοπεί στον εγκλωβισμό ελληνικών νησιών σε ζώνη τουρκικής αρμοδιότητας, σε μια  κίνηση στην κατεύθυνση υπονόμευσης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη Κύπρο, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και την ιταλική ΕΝΙ  να είναι έτοιμοι για γεωτρήσεις πλάι πλάι στο τεμάχιο 3. Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν,  ο κ. Οζερσάι είπε ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στις περιοχές όπου έχει δικαιώματα και η τ/κ πλευρά «να είναι έτοιμη να κάνει γεωτρήσεις πλάι πλάι με την εταιρεία στην οποία έχει δώσει αρμοδιότητα η τ/κ πλευρά (την τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ). Εάν η ε/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου συνεχίζει να έχει την σημερινή μη συνεργάσιμη στάση, αυτό είναι που θα γίνει». Κοντολογίς, θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Και η μόνη διέξοδο που προσφέρουν είναι η πρόταση τους: Είτε συνδιαχείριση του αερίου ή έρευνες μετά τη λύση.

Το θράσος του Οζερσάι οπλίζεται από τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν. Με οδηγίες της Άγκυρας άλλωστε ενεργεί και εκτελεί ο ψευδοϋπουργός, οποίος μετέφερε για μια ακόμη φορά τα μηνύματα του μεγαλοσουλτάνου.

Το κλίμα που διαμορφώνει η Τουρκία στην περιοχή δείχνει τις προθέσεις της. Το ζητούμενο είναι να μην εγκλωβιστούμε στους σχεδιασμούς της, να υποταχθούμε κάτω από το βάρος των πιέσεων και του φόβου, στις επιδιώξεις της. Η προειδοποίηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, πάντως, δείχνει μια άλλη προσέγγιση. Δεν παίζουν μόνοι τους οι Τούρκοι, υπάρχει και αντίπαλος.

Photo: ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Πηγή: https://www.apopseis.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας