Κυρίως Θέμα Πολιτική

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η τρίτη θέση και τα σενάρια εκλογών

Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας. Στην πρώτη, που διενήργησε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου 9,5 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στο 10.5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής και η Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

 

Στη δεύτερη δημοσκόπηση που διενήργησε η Public Issue, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 19 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 11%, η Χρυσή Αυγή με 8,5% και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%.

Τα ποιοτικά στοιχεία

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι ωστόσο τα υπόλοιπα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων. Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Pulse, 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες πηγαίνουν σίγουρα (41%) ή μάλλον (22%) σε λάθος κατεύθυνση. Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζουν και τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση είναι ιδιαίτερα χαλαρή φτάνοντας μόλις το 47%, ενώ στη ΝΔ αγγίζει το 82%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση που δίνουν στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες για το ποια είναι η πιθανότερη χρονική περίοδος για εκλογές. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν να στήνονται κάλπες το 2019 σε ποσοστό 53%. Συγκεκριμένα το 34% εκτιμά πως οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2018, το 25% πιστεύει πως θα διεξαχθούν κοντά στις ευρωεκλογές, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2019 και το 28% υποστηρίζει πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της τετραετίας, το Φθινόπωρο του 2019.

Ένα ακόμη στοιχείο που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα και απασχολεί την κοινωνία είναι αν θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 48% εκτιμά πως το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά ενώ υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 36% που πιστεύει ότι οι μειώσεις στις συντάξεις μπορούν να ακυρωθούν ή να ανασταλούν.

Αναφορικά με τη δημοσκόπηση της Public Issue, ορισμένα από τα συμπεράσματα που εκθέτει η ίδια η εταιρία στο σάιτ της είναι η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, η σταθεροποίηση του Κινήματος Αλλαγής στην τρίτη θέση και η υπέρβαση από τη Ένωση Κεντρώων του ορίου του 3%.

«H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος. Οι εν λόγω εξελίξεις αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis)» αναφέρει σε άλλο σημείο η ανάρτηση της Public Issue.

Δείτα όλη την έρευνα της Public Issue εδώ 

Φωτογραφία: Αρχείου
Πηγή: https://www.thetoc.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας