Εθνικά Θέματα

Διαψεύδει η Κύπρος διάσταση απόψεων με την Ελλάδα

«Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση – όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον (υπουργό Εξωτερικών) κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά. Το αντίθετο, υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία, με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα».

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στη Γενεύη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετήθηκε -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- και για την ένταση στο Αιγαίο με τις κινήσεις της Τουρκίας και απάντησε πως «θα ήμουν εκτός πραγματικότητας αν δεν με ανησυχούσε η ένταση στο Αιγαίο διότι είναι επικίνδυνες τέτοιες συμπεριφορές».

Η πολιτική της Άγκυρας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο, πρόσθεσε και υπογράμμισε πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του, τονίζοντας πως αν κάποιοι επείγονται για την εξεύρεση λύσης, αυτοί είναι οι Ελληνοκύπριοι.

«H επιρροή που ασκεί η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», είπε και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων -είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων- ιδιαίτερα αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή -αν θέλετε – δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε».

Η διχοτόμηση και το «βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι λύση, καθώς «αποτελεί τη χείριστη πλάνη η άποψη αυτών που λένε ότι λύση στο Κυπριακό είναι η μη λύση», εξήγησε.

Τσαβούσογλου: Μόνο στο Κυπριακό υπάρχει ελπίδα

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε εκπροσώπους ξένων προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, τόνιζε ότι η Άγκυρα καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για το Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά άρχισε να μπαίνει σε προεκλογικό κλίμα. Εμείς καταβάλαμε προσπάθειες ειλικρινείς. Γι’ αυτό επιμέναμε για την πενταμερή διάσκεψη. Ελπίζουμε να εγκαταλείψουν αυτό το λάθος κι εμείς θα στηρίξουμε τη διαδικασία. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχουν κρίσεις. Και δεν υπάρχει ελπίδα για τη λύση συμφωνιών που έχουν παγώσει. Μόνο στην Κύπρο υπάρχει ελπίδα. Εάν λυθεί αυτό μπορεί να συμβάλει και στην λύση των άλλων προβλημάτων», ανέφερε.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας