Οικονομία

ΔΝΤ: Το πλεόνασμα 3,5% φέρνει νέα μέτρα 4,3 δισ.

Σαφές μήνυμα ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρειάζονται νέα σκληρά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 έστειλε, χθες, ο εκπρόσωπός του Τζ. Ράις, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος δήλωνε στη Βουλή ότι η διαφορά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το 2018 ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και με το Ταμείο στα 250 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Παράλληλα, ανοικτό παραμένει και το θέμα του προσδιορισμού του χρόνου που θα κληθεί η Ελλάδα να διατηρήσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές που υπάρχουν τόσο μεταξύ των ίδιων των θεσμών όσο και μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών επί των προβλέψεων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, είναι πολύ σημαντικότερες από ό,τι φαίνονται αυτή τη στιγμή. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην έχουν καταλήξει στον μεταξύ τους συμβιβασμό για το τι νέα μέτρα θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως για το 2018 η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να διασφαλιστεί η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ ανέρχεται στα 100-150 εκατ. ευρώ, ενώ με το ΔΝΤ είναι «παραπάνω κατά 100 σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους». Και εκτίμησε πως «δεν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι θα κολλήσουμε εκεί. Νομίζω δεν είναι πρόβλημα».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως εφόσον η κυβέρνηση με την Ευρωζώνη συνεχίζουν να επιμένουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα «υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας». Ο κ. Ράις δήλωσε πως «προτιμούμε το 1,5% του ΑΕΠ γιατί σημαίνει λιγότερη λιτότητα. Το 3,5% περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα, αλλά αν αυτό είναι η απόφαση της Αθήνας και της Ευρώπης, η δουλειά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για να επιτευχθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θεωρεί πως με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,1% του ΑΕΠ το 2018. Ετσι, αν διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει νέα μέτρα ύψους 2,4% του ΑΕΠ ή περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Και για να καλυφθεί το ποσό αυτό, ζητεί την περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Πάντως, η Αθήνα επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και παραπέμπει στην ύπαρξη του «κόφτη» δαπανών που είναι νομοθετημένος για να διορθώσει πιθανές αποκλίσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά το 2018, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε χθες πως «υπάρχει μια διαφωνία με τους πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5%». Και επανέλαβε την πρότασή του για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ «και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη. Οτι δηλαδή το 1% που θα “σωθεί” να είναι μόνο για βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Τα σενάρια που έχουν συζητηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί είτε για 3 είτε για 5 είτε ακόμα και για 10 χρόνια μετά το 2018.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας