Ένοπλες Δυνάμεις

Δυστυχώς κάτι δεν πάει καλά -και- στην υπόθεση των Adelaide

Το 2018, σε ότι αφορά τις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού, έφυγε και μας άφησε μια ελπίδα, μια δόση προσμονής. Το 2019 το περιμέναμε με ανυπομονησία. Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, ελικόπτερα MH-60R, Belh@rra, αλλά το σημαντικότερο, η υπόθεση αγοράς των αυστραλιανών FFG (Adelaide Class).  Όπως πολλές φορές έχουμε υπερθεματίσει για την αγορά τους, έχουμε χαρεί όσο δεν παίρνει για τις ελπίδες που μας έδωσε ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και νυν ΥΠΕΘΑ, καθώς τα πλοία θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΠΝ εντός του 2019.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Ναύαρχος Αποστολάκης είναι άνθρωπος που ξέρει τι λέει. Όταν λοιπόν μίλησε για 180 εκ. ευρώ και για τα δυο πλοία, προφανώς και κάτι ήξερε. Άποψή μας είναι πως μιλούσε για πλοία και όπλα, δηλαδή τουλάχιστον 64 πυραύλους Standard SM2 BlockIIIA, 64 ESSM BlockI, 8 Harpoon και 6 τορπίλες MU90. Θεωρητικά λοιπόν, μιλάμε για πραγματικό Hot Transfer, αποβιβάζονται τα αυστραλιανά πληρώματα και αναλαμβάνουν τα ελληνικά.

Οι πληροφορίες μας είναι πως η επιτροπή που θα έβλεπε τα πλοία θα αναχωρούσε στις αρχές του έτους, ή καλύτερα, στις πρώτες μέρες. Οι πρώτες μέρες έφυγαν, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ορίζοντας αναχώρησης. Φυσικά υπήρξε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αλλά αυτό δεν σταματά τις διαδικασίες στις ΕΔ. Άλλωστε ο νυν ΥΠΕΘΑ και πρώην ΑΓΕΕΘΑ ήταν πολύ καλός γνώστης των πραγμάτων, και η αλλαγή θέσης του δεν θα προκαλέσει ουδεμία καθυστέρηση, ακριβώς το αντίθετο πιστεύουμε.

Απλά έχουμε το γεγονός της μη αναχώρησης της ελληνικής Επιτροπής, αλλά και άλλο ένα. Οι πληροφορίες μας από Αυστραλία αναφέρουν μερικά αρκετά ανησυχητικά «πράγματα». Καταρχάς, οι SM2 και οι ESSM των Adelaide είναι προσφάτως επαναπιστοποιημένοι, που σημαίνει ότι η αξία τους είναι πολύ κοντά με αυτή καινούργιων πυραύλων. Δεύτερον, από όσο μάθαμε, οι Αυστραλοί δεν θέλουν να δώσουν τους πυραύλους, καθώς οι SM2 θα πάνε στα Hobart, ενώ οι ESSM έχουν θέση στις ANZAC. Το ίδιο συμβαίνει και για τις τορπίλες MU90. Επίσης, οι Harpoon έχουν μια χαρά θέση σε όλα τα πλοία του RAN. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Καθώς η αγωνία μας είναι μεγάλη, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μερικούς υπολογισμούς. Καταρχάς, 68 πύραυλοι SM2 (64 για τα πλοία και 4 για δοκιμές/ασκήσεις) πόσο θα κόστιζαν; H αγορά 46 SM2 BlockIIIA από την Δανία κόστισαν 152 εκ. δολάρια, συνεπώς η αγορά 68 πυραύλων, μαζί με τα -υποχρεωτικά λόγω εισαγωγής νέου τύπου σε υπηρεσία- συνοδευτικά και υλικά υποστήριξης, θα έφτανε το ύψος των 250 εκ. δολάρια!

Αν τώρα πάμε και στους ESSM, με την λογική της αγοράς πλέον των BlockII, θα πρέπει να υπολογίσουμε τουλάχιστον 1,2 εκ. δολάρια ανά πύραυλο, ή περίπου συν 75 εκ. ευρώ κόστος. Πιστεύουμε πως οι Harpoon που έχουμε σε υπηρεσία είναι λίγοι για τις ανάγκες του ΠΝ, θα μπορούσαμε να βρούμε 12 ή 16 πυραύλους για τις φρεγάτες; Αν όχι, τότε θα είχαμε ένα κόστος τουλάχιστον 1,5 εκ δολάρια ανά πύραυλο, ή συν 25 εκ. δολάρια.

Μέχρι τώρα λοιπόν, έχουμε ένα κόστος 250 + 75 + 25 εκ δολαρίων, ή 350 εκ. δολάρια για τον οπλισμό των φρεγατών. Ας υποθέσουμε πως οι MU90 θα έρθουν δωρεάν, ή θα βρεθεί μια λύση (επανατοποθέτηση των Mk46;), πάλι το κόστος δεν μπορεί να είναι 180 εκ. ευρώ που ανέφερε ο Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης. Πιθανολογούμε λέγοντας πως τα 180 εκ. ευρώ είναι μια εξαιρετική τιμή για δυο φρεγάτες Adelaide, σε άψογη κατάσταση, με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν πάνω τους, ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ. Ίσως εκεί λοιπόν να υπήρχε μια παρεξήγηση. Τα όπλα από μόνα τους κοστίζουν 305 εκ ευρώ (350 εκ. δολάρια), συνεπώς, αν προσθέσουμε και τα 180 εκ. ευρώ για τα πλοία, πλησιάζουμε τα 500 εκ. ευρώ.

Αν θέλετε την άποψή μας, και σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, τότε, για να το πούμε απλά, Houston, we have a problem. Κι εδώ, μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν λύση (αποθέματα USN;).

Πηγή: https://www.ptisidiastima.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας