Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο τουρκικό τύπο κάνουν εμπλέκουν πλέον ανοικτά την CIA και την MI6 με το πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου. Είναι γνωστό ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και ειδικότερα στις 7 Ιουλίου, δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών αναφέρθηκαν σε έφοδο της τουρκικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο ASCOT στο νησί της Πριγκήπου (Buyuada) της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 11 άτομα, δύο εκ των οποίων Γερμανοί και ένας Σουηδός, διότι σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα των εφημερίδων ΤURKIYE και CUMHURIYET, οι συλληφθέντες οργάνωναν επεισόδια παρόμοια με αυτά του «Πάρκου Gezi». Στα τότε δημοσιεύματα αφηνόταν αιχμές κατά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε ρόλο ενορχηστρωτή για το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ωστόσο, το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας STAR είχε τίτλο: «Βρετανικός δάκτυλος στην Πρίγκηπο» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διαπιστώθηκε ότι η συνάντηση που διεξήχθη στην Πρίγκηπο υπό το κάλυμμα διοργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι συλληφθείσα İLKNUR ÜSTÜN είναι εκπρόσωπος του γερμανικού Ιδρύματος «HEINRICH BÖLL STIFTUNG», ένα ίδρυμα που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα επεισόδια του Gez, σύμφωνα, πάντα με τον τουρκικό τύπο, ενώ η έτερη συλληφθείσα İDIL ESER, η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, φέρεται να έχει συντάξει εκθέσεις που νομιμοποιούν τόσο τα επεισόδια του Gezi όσο και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του «ΡΚΚ».

Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον στο σχετικό δημοσίευμα της STAR είναι ό τι ο βουλευτής του ΑΚΡ, O. DELIGOZ, αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με την μυστική συνάντηση που είχε διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο «SPLENDID» της Πριγκήπου (Buyukada) το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με τη συμμετοχή στελεχών της CIA.

Ο DELIGOZ, υποστηρίζει ότι η εν λόγω συνάντηση αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη των 11 συμμετεχόντων, λέγοντας ότι από την ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος και μετά, σε αυτό το ξενοδοχείο έχουν διεξαχθεί τέσσερις συναντήσεις , με την πλέον πρόσφατη να έχει πραγματοποιηθεί στο πίσω μέρος του ξενοδοχείου, το οποίο είναι παράνομο και μυστικό, στην οποία συμμετείχαν οι δύο αλλοδαποί που προαναφέρθηκαν και εννέα Τούρκοι.

Σε άλλο σημείο, ο βουλευτής του AKP υποστηρίζει ευθέως ότι ι οι συναντήσεις αυτές έγιναν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση της αμερικανικής CIA και της Βρετανικής MI6, ενώ τόνισε ότι στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ο GUNAL KURSUN, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο“CUKUROVA και αρθρογράφος στην TODAY’ ZAMAN, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από το εν λόγω Πανεπιστήμιο.

Επίσης, ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι οι οργανωτές του πραξικοπήματος που συμμετείχαν στη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στην Πρίγκηπο, χρησιμοποιούσαν για τις συναντήσεις τους τέσσερα ξενοδοχεία και κάποιες επαύλεις που ανήκουν σε Βρετανούς πολίτες. Το ξενοδοχείο στο οποίο έγινε η πρόσφατη συνάντηση είναι ένα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν αντικαθεστωτικοί και τόσο το ASCOT όσο και το SPLENDID, διαθέτουν μυστικά δωμάτια.

Ο DELIGOZ στα λεγόμενα του εστίασε την προσοχή του σε έναν εκ τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, τον Γερμανό, PETER STEUDTNER, ο οποίος ειδικεύεται στην έναρξη κοινωνικών ενεργειών σε συνοικισμούς, στη δημιουργία δεσμών που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και στην εκπαίδευση συνεχιζόμενης τέλεσης εξεγέρσεων. Ο βουλευτής του AKP, θεωρεί τον STEUDTNER ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της οργάνωσης «ULEX» ( Κέντρο εκπαίδευσης ακτιβιστών σε ολόκληρη την Ευρώπη), η οποία ειδικεύεται σε αυτά τα θέματα.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι τα 11 άτομα, που συνελήφθησαν είχαν επάνω στον χάρτη της Τουρκίας διάφορες σημειώσεις που παραπέμπουν ότι σχεδίαζαν μία δεύτερη απόπειρα τύπου «Gezi».

Σε κάθε περίπτωση το πρόσφατο δημοσίευμα της STAR όπως και των προηγουμένων ημερών του φιλοκυβερνητικού τύπου, παραπέμπουν σε πογκρόμ της τουρκικής κυβέρνησης κατά των αντιφρονούντων και προετοιμάζει την κοινή γνώμη, ή όντως αναμένει αναταραχές που υποθάλπουν κάποια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος. Σε κάθε περίπτωση ένα «θερμό» καλοκαίρι στο εσωτερικό της Τουρκίας σηματοδοτεί και την αναζωπύρωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.

Πηγή: https://www.thinknews.gr