Απόψεις

Έχει επηρεάσει ο COVID-19 το Brexit;

Του Γεώργιου Ε. Πέσσιου,
Co-Director @BrexitDecoded

Η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του COVID-19. Είναι όμως ο κορωνοϊός εμπόδιο για το μέλλον του Brexit και των σχετικών συνομιλιών μεταξύ της Βρετανικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο Ντέιβιντ Φρόστ ασθένησαν και χρειάστηκαν χρόνο για να αναρρώσουν. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πίεσε ιδιαίτερα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε: «Στόχος είναι να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο μέχρι τον Ιούνιο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στην υλοποίηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας όπως αυτό αναφέρεται στην Συμφωνία Αποχώρησης.

Η Συμφωνία δημιουργεί ένα εμπορικό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα και κατά συνέπεια εμφανίζεται ένα μοναδικό στα χρονικά νομικό ζήτημα. Η επαρχία θα παραμείνει κομμάτι της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά θα υπόκειται σε κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο σε επίπεδο τελωνειακό, κρατικής βοήθειας αλλά και ΦΠΑ. Προτεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η διασφάλιση και η ελαχιστοποίηση πιθανών προβλημάτων στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι ξεκάθαρο ότι παραμένει ένα τεράστιο κενό. Ειδικοί εκτιμούν ότι μελλοντικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν η Βρετανία διασφάλιζε μια εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς ως κομμάτι της μελλοντικής της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαπραγμάτευση απλοποιημένων τελωνειακών διαδικασιών και μια διασυνοριακή συμφωνία για την μεταφορά ζώων και κτηνοτροφικών προϊόντων είναι επίσης πιθανές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πίεση χρόνου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιολογηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και εν όψει του ότι ο COVID-19 προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση, υπάρχει πιθανότητα αιτήματος για επέκταση της προθεσμίας της μεταβατικής περιόδου, καθώς αυτή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Το Λονδίνο μέχρι και σήμερα εμμένει στα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουν χώρα οι συνομιλίες αυτήν τη στιγμή. Με τηλεδιασκέψεις λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Πολιτικοί αναλυτές και διπλωμάτες θεωρούν πως αργά ή γρήγορα οι τηλεδιασκέψεις δε θα είναι επαρκείς και αποτελεσματικές μόλις χρειαστεί να ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε να υπάρξει, προληπτικά, επέκταση της μεταβατικής περιόδου. Το ίδιο θεωρήθηκε σκόπιμο και από την κυβέρνηση της Σκωτίας, με ένα περιθώριο δύο ετών, δηλ. έως το τέλος του 2022.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα επικριτική σε σχέση με την επιμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμφωνία στα βασικά «σημεία» πριν προχωρήσουν σε άλλους τομείς – ειδικότερα στην πρόσβαση στα θαλάσσια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα δικαιώματα στην αλιεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συγκεκριμένα θέματα αποτελούν ένα καυτό ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ένα σενάριο «Μη Συμφωνίας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη καταθέσει επίσημα τη δική του εκδοχή για τις νέες ρυθμίσεις. Σύμφωνα όμως με υπουργικές δηλώσεις, είναι σαφές ότι οι Βρετανοί επιδιώκουν μια διακριτική προσέγγιση και δεν έχουν διάθεση για την παραδοσιακή προσέγγιση της τελευταίας στιγμής.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αναμένονται σοβαρές και ενδιαφέρουσες.

Πηγή: https://www.grtimes.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας