Η Κραυγή του Ενστόλου

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα…

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ έχει φθάσει στον βαθμό ενοποίησης που είχαν οραματιστεί οι ιδρυτές της.
Παρά τις επίπονες προσπάθειες πολλών και σημαντικών Ηγετών καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών δεν έχει ακόμη μετεξελιχθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Τα αντικρουόμενα συμφέροντα και η μεγάλη ασυμμετρία ισχύος ανάμεσα στα κατά τα άλλα ισότιμα μέλη της δυσχεραίνουν την ΠΛΗΡΗ Πολιτική και Οικονομική της ενοποίηση.

Η εικόνα των επαναλαμβανόμενων Συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των 27 Ηγετών με τις χαώδεις εσωτερικές διαφορές να διαβουλεύονται, να διαφωνούν, να διαπραγματεύονται και να προσπαθούν επί τέσσερις ημέρες να συμφωνήσουν κάνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς την πραγματική ενοποίηση της Ένωσης τους, πλήττει το κύρος όλων των χωρών και φυσικά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επισήμανση του Ελληνα Πρωθυπουργού “ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε συμβιβασμούς όμως αυτοί οι συμβιβασμοί ΔΕΝ πρέπει να είναι τέτοιοι που ν’ αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα Ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του COVID-19 και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε” αντανακλά τον προβληματισμό που αναπτύσσεται ή πρέπει να αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελληνική πλευρά αλλά και σε κάθε πραγματικό Ευρωπαίο.
Για να ενηλικιωθεί πολιτικά η Ένωση και για να λάβει πραγματικά σάρκα και οστά πρέπει να ξεπεραστούν η γραφειοκρατική κωλυσιεργία των Βρυξελλών που έχει λάβει Θεσμικές διαστάσεις και οι μίζερες Εθνικές προσεγγίσεις μεμονωμένων χωρών στις οποίες ενίοτε διακρίνει κανείς και μια διάσταση Ρατσισμού.

Είναι τόσο δύσκολο να λαμβάνονται οι αποφάσεις σύντομα αποφασιστικά;
Να έχουν ως γνώμονα το ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ της μεγάλης Ευρωπαϊκής αγοράς αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες, τις αδυναμίες και τις ανάγκες του κάθε μέλους;
Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διεργασία θα περνά μέσα από συμβιβασμούς.

Αλλά ΔΕΝ μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση όπου σχεδόν κάθε μήνα έχουμε άλλη μία κρίσιμη Συνεδρίαση.
Όπου μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη άρσης κάποιου αδιεξόδου.

Είναι αδιανόητο μπροστά σ’ αυτή την τόσο βαθιά Οικονομική Κρίση η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται διχασμένη παρότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πρωτόγνωρες υφεσιακές επιπτώσεις επιβάλλουν υπερβάσεις με γενναίες αποφάσεις και τολμηρές δράσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα το Ταμείο Ανάκαμψης έπρεπε να είχε συμφωνηθεί άμεσα χωρίς να χρειάζονται μήνες διαξιφισμών και έντονων συγκρούσεων, να είχε ήδη προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να είχε προστατευθεί από προσωπικές και εθνικές εμμονές.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας