Η Κραυγή του Ενστόλου

Έχουμε Στρατηγική

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακρόχρονη Στρατηγική ενώ η Ελλάδα δεν έχει έχουν δίκιο όσον αφορά το πλαίσιο αναθεώρησης και επεκτατισμού που η Άγκυρα υπηρετεί εδώ και δεκαετίες καθώς και την επένδυσή της στην Πολεμική Βιομηχανία.

Παραβλέπουν όμως ότι παρά το γενικό πλαίσιο οι κινήσεις του Recep Tayyip ERDOGAN καθορίζονται από τις προσωπικές του επιλογές, τις παρορμήσεις και τις εξαρτήσεις του.

Ο καιροσκοπισμός, η ανευθυνότητα και η απόρριψη Θεσμών εξυπηρετούν τη Στρατηγική για κάποιο διάστημα αλλά στο τέλος όμως θα την υπονομεύσουν όταν τα συμφέροντα του σημερινού πανίσχυρου Ηγέτη δεν θα ταυτίζονται με αυτά της χώρας.

Διαδοχικές Ελληνικές Κυβερνήσεις μπορούν να κατηγορηθούν για αδράνεια από τον φόβο ν’ αναλάβουν την ευθύνη για πρωτοβουλίες και λύσεις που θα προκαλούσαν κριτική και πολιτικό κόστος εντός συνόρων.

Όμως η Στρατηγική της Ελλάδας ήταν πάντα ενιαία και σταθερή, με άξονα τις στενές σχέσεις με τους Εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ και πάντα με αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο.

Πάντα όμως υπήρχαν ακραίες Εθνικιστικές αντιλήψεις οι οποίες δυσχεραίνουν τις κινήσεις Κυβερνήσεων, πλην όμως δεν έχουν βρεθεί στην Εξουσία όπως συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία όπου ο Recep Tayyip ERDOGAN παντρεύει τον ακραίο Εθνικισμό με τον Θρησκευτικό Σωβινισμό εντός και εκτός συνόρων.

Η μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας δεν συνιστά από μόνη της Στρατηγική αλλά ούτε και η έλλειψη επιθετικότητας της Ελλάδας σημαίνει απουσία Στρατηγικής.

Η ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι Συμφωνίες με την Ιταλία για την οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών και με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο δείχνουν μια δυναμικότητα των τελευταίων Κυβερνήσεων που απουσίαζε για πολλά χρόνια.

Και αυτό παρά την κριτική και τις ενίοτε έντονες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.

Καταλύτης ασφαλώς είναι η συνεχής Τουρκική αμφισβήτηση των συνόρων και δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Σημασία όμως έχει ότι η Ελλάδα δραστηριοποιείται και στο Διπλωματικό και στο Στρατιωτικό πεδίο.

Οι δηλώσεις αλληλεγγύης από Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Αρχηγούς Κυβερνήσεων, η προχθεσινή απόφαση για τον σχεδιασμό προγράμματος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας και η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι μέρη μιας Εθνικής Στρατηγικής που είναι και μακρόχρονη και ενώνει όλους τους Ελληνες.

Κάποιοι θα ήθελαν μια πιο επιθετική Ελλάδα ενώ άλλοι φοβούνται ότι στην προσπάθειά της ν’ αντιμετωπίσει την Τουρκία η χώρα μας διατρέχει τον κίνδυνο να μιμείται Τουρκικές πρακτικές.

Η ανησυχία αυτή είναι εύλογη επειδή σημαντικότατο κομμάτι της Ελληνικής Στρατηγικής είναι η χώρα μας ν’ αποτελεί παράδειγμα Κράτους Δικαίου την ώρα που ο Recep Tayyip ERDOGAN γίνεται ολοένα πιο αυταρχικός και επιζήμιος για τη χώρα του εντός και εκτός συνόρων.

Ο Recep Tayyip ERDOGAN θέλει ν’ απομονώσει την Ελλάδα από τους Εταίρους της και να παρουσιάζεται η χώρα μας ως ειδική περίπτωση όπου το Διεθνές Δίκαιο και η αλληλεγγύη των Εταίρων και Συμμάχων δεν ισχύουν.

Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποκόπηκε από τον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά απεναντίας οι Τουρκικές απειλές οδήγησαν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και των Εταίρων της.

Γι’ αυτό ο Recep Tayyip ERDOGAN αναμένεται και να κλιμακώσει τις απειλές και να παραπονείται ότι η Ελλάδα είναι το χαϊδεμένο παιδί της Ευρώπης.

Επίσης θα εντείνει τον πόλεμο Προπαγάνδας για να δείξει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τους Κανόνες που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρεσβεύει, Κανόνες που ο ίδιος παραβιάζει.

Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει κάθε στιγμή να αποδεικνύει ότι διαφέρει πολύ από την Τουρκία του Recep Tayyip ERDOGAN.

Εάν κάποιοι Λειτουργοί της παραβιάζουν Νόμους και Κανόνες πρέπει να λογοδοτήσουν, όχι για να μη μας εκθέτουν αλλά επειδή θέλουμε μια Κοινωνία που εξασφαλίζει τη Δικαιοσύνη σε όλους.

Η Δικαιοσύνη είναι η δύναμή μας, ισχυρό όπλο με το οποίο μπορούμε ν’ απαντάμε στις αιτιάσεις και στην επιθετικότητα των Τούρκων.

Ν’ αποκαλύπτουμε πως ο Recep Tayyip ERDOGAN με τη συμπεριφορά του είναι αυτός που πρέπει να απομονωθεί και από τη Διεθνή Κοινότητα και αργά ή γρήγορα από τη δική του Κοινωνία.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας