Άμυνα Διπλωματία

Εφιάλτης στην Τουρκία με τον κοροναϊό: «150-600 χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν» σύμφωνα με Τούρκο καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

«Τουλάχιστον 32 εκατομμύρια άτομα αναμένεται να μολυνθούν από τον κορονοϊό, που σημαίνει 150-600 χιλιάδες άνθρωποι είναι πιθανό να πεθάνουν», σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Ονούρ Μπασέρ.

Ο Τούρκος καθηγητής μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle εκτίμησε ότι «1.6 εκατομμύρια άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ τουλάχιστον 640.000 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, την ώρα που η Τουρκία διαθέτει μόνο 40.000».

Και όσο δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για τους έχοντες άμεσα ανάγκη, το ποσοστό θνησιμότητας θα αυξηθεί κατά 90%, όπως θεωρεί. Ο καθηγητής, που ειδικεύεται σε συστήματα υγείας, υπολογίζει ότι περίπου 320.000 ασθενείς θα χρειαστούν αναπνευστήρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από τον κορονοϊό. Ο Ονούρ Μπασέρ υποστήριξε επίσης ότι η καθυστέρηση δύο εβδομάδων στην Κίνα λήψης μέτρων από το ξέσπασμα της επιδημίας είχε ως αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα κρούσματα.

«Αν η Κίνα είχε εφαρμόσει τα μέτρα όταν έμαθε για τον ιό, θα είχε κατά 95% λιγότερα κρούσματα. Αν τα εφάρμοζε έστω μία εβδομάδα αργότερα, το ποσοστό θα ήταν 65%. Αντιμετωπίζουμε έναν τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω της καθυστέρησης δύο εβδομάδων στην Κίνα», εκτιμά ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε έκθεσή του αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο. Στο σχετικό γράφημα της έκθεσης φαίνεται η τροχιά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά χώρα, αρχής γενομένης από την ημερομηνία που μια συγκεκριμένη χώρα ανακοίνωσε τα πρώτα 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Μεχμέτ Τζεϊχάν, από την πλευρά του, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του τουρκικού υπουργείου Υγείας, που εποπτεύει την κατάσταση για τον κορονοϊό, προειδοποίησε ότι η εξάπλωση του ιού θα είναι ανεξέλεγκτη αν οι άνθρωποι δεν μείνουν στα σπίτια τους αυτή την εβδομάδα.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε ότι η μετάδοση του ιού είναι εκτός ελέγχου. Ζούμε μία κρίσιμη περίοδο. Κι αυτή η εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη. Αν δεν εφαρμόσουμε γρήγορα τους ελέγχους αυτή την εβδομάδα, ίσως μπούμε σε μία περίοδο που δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε», προέβλεψε ο επιστημονικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας