Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Εγείρει και πάλι θέμα «δυτικής Θράκης» η Τουρκία μέσω της Sabah

Θέμα «Τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» ανεγείρει για άλλη μια φορά η Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτριά μας στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Η εφημερίδα Daily Sabah, με τίτλο «Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί τους Τουρκίας της δυτικής Θράκης κατά της Τουρκίας», αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, η ελληνική κυβέρνηση ‘χρησιμοποιεί’ τη μειονότητα, την οποία αναφέρει ως «τουρκική μειονότητα» στο σύνολο του άρθρου ως ‘ισχυρό χαρτί’ εναντίον της Άγκυρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Χακάν Τσαβούσογλου, βουλευτή Προύσας του ΑΚΡ (με καταγωγή από τη δυτική Θράκκη), η Ελλάδα ‘εκμεταλλεύεται’ τους ‘Τούρκους’ στη ‘δυτική’ Θράκη αντί να τους βλέπει ως μέσο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.

Όπως σχολιάζεται στο ρεπορτάζ, τα σχόλια του Τσαβούσογλου έλαβαν χώρα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Τουρκία και η Ελλάδα εμπλέκονται σε μια ‘πικρή διαμάχη’ στην ανατολική Μεσόγειο.

Επικρίνοντας την Ελλάδα ότι ασκεί απειλές στηΝ μειονότητα μέσω της στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε στη ‘δυτική’ Θράκη μετά την αποστολή του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα ‘παραβιάζει’ τηΝ Συνθήκη της Λωζάνης, ‘με το να μην τους αντιμετωπίζει ως πολίτες’.

«Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα πιέζει τηΝ ‘μουσουλμανική τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη μέσω συνεχών πολιτικών διακρίσεων και αφομοίωσης, αντί να τους αγκαλιάζει ως πολίτες», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει τη μειονότητα ως ‘ισχυρό χαρτί’ εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια πολλών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και ότι είναι απαράδεκτο να βλέπει η Ελλάδα τη μειονότητα ως μέσο για να ‘εκδικηθεί’ την Τουρκία.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υποστηρίξει ότι η Ελλάδα κάνει λάθος σε αυτό το ζήτημα και έχουμε λάβει ευχαριστήρια τηλεφωνήματα από τους αδελφούς μας στην περιοχή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι άπαντες γνωρίζουν πως αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στη ‘δυτική’ Θράκη ‘αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι η ‘δυτική’ Θράκη είναι η λιγότερο ανεπτυγμένη περιοχή στην ΕΕ, επειδή η Ελλάδα βλέπει την περιοχή ως ‘εχθρό’ και αποφεύγει να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην περιοχή, αναγκάζοντας τους νέους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ προκειμένου να βρουν θέσεις εργασίας και να επιβιώσουν.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, μονάδα καταδρομέων του ελληνικού στρατού διεξήγαγε εκπαιδευτική άσκηση με βαρύ οπλισμό στο χωριό Γλαύκη στην Ξάνθη, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα καταληκτικά σχόλια, αναφέρεται ότι «τα δικαιώματα των Τούρκων στην περιοχή τέθηκαν υπό εγγύηση βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, αλλά από τότε, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται σταθερά. Μετά την κατάληψη της εξουσίας από την χούντα το 1967, η μειονοτική κοινότητα άρχισε να αντιμετωπίζει σκληρότερες διώξεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων από το κράτος. Μετά την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο για την προστασία των Τ/Κ εκεί, η ελληνική στρατιωτική χούντα τελικά έπεσε, αλλά οι αυστηροί περιορισμοί στηΝ μειονότητα παρέμειναν και εντατικοποιήθηκαν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ορισμένα δικαιώματα των Τούρκων αποκαταστάθηκαν εν μέρει, αλλά τα προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα συνεχίζονται και νέες προκλήσεις έχουν προκύψει».

Το καταρινό κρατικό δίκτυο Al Jazeera ήγειρε επίσης θέμα δυτικής Θράκης σε φιλμ του τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή: https://www.sigmalive.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας