Η Κραυγή του Ενστόλου

Εκπαίδευση, ο μεγάλος ασθενής διαχρονικά

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ εξήγγειλε την εκπόνηση νέων Προγραμμάτων Σπουδών και στις δύο Εκπαιδευτικές Βαθμίδες στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου.

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους από τον Εκπαιδευτικό που διδάσκει όπως ίσχυε στον μαθητή που θα αφομοιώνει και δεν θα παπαγαλίζει τη Διδακτέα Ύλη ήταν μία βασική στόχευση των μεθόδων διδασκαλίας τις οποίες εισήγαγαν στη σχολική πράξη τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Τα περιεχόμενα της μάθησης διακρίθηκαν σε διδακτικά αντικείμενα και διδακτικά πεδία.

Τα πρώτα περιελάμβαναν τα περιεχόμενα των γνωστών μαθημάτων όπως π.χ Μαθηματικά, Γλώσσα, Φυσικές Επιστήμες κ.ά.

Τα δεύτερα συνέδεαν τα μαθήματα σε ευρύτερες ενότητες δηλαδή σε Διδακτικά – Μαθησιακά Πεδία.

Έτσι επιδιώχθηκε ν’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ενός κατακερματισμού της μάθησης σε πολυάριθμα, πληροφοριακά υπερφορτωμένα και ασύνδετα μεταξύ τους μαθήματα.

Επίσης προβλέφθηκε ζώνη βιωματικών δράσεων που απέβλεπε στη σύνδεση της μάθησης με πραγματικές καταστάσεις της ζωής – κοινωνίας όπως π.χ ανθρώπινες σχέσεις, ψυχική και συναισθηματική υγεία, ανάπτυξη αυτογνωσίας – κοινωνικής συμπεριφοράς – αλληλεγγύης κ.ά.

Τον Μάιο του 2010 άρχισε η εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών της υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και τον Ιούνιο του 2011 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκπόνησής τους.

Συνολικά παραδόθηκαν 42 νέα Προγράμματα με τους αντίστοιχους οδηγούς για τους Εκπαιδευτικούς.

Τα Προγράμματα αυτά εφαρμόστηκαν πιλοτικά σε 188 Σχολεία ήτοι 21 Νηπιαγωγεία, 99 Δημοτικά και 68 Γυμνάσια τις σχολικές χρονιές 2011 – 2012 και 2012 – 2013.

Οι πολιτικές εκλογικές εξελίξεις που ακολούθησαν είχαν επιπτώσεις και στα Εκπαιδευτικά πράγματα.

Η γενίκευση των Προγραμμάτων Σπουδών δεν προχώρησε.

Τι άφησε πίσω της η Διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως προς το περιεχόμενο Σπουδών;

Έναν Εθνικό διάλογο που μπήκε στο συρτάρι του Υπουργού.

Η νυν Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε την εκπόνηση 123 νέων Προγραμμάτων Σπουδών και την επικαιροποίηση και ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων όλων των γνωστικών αντικειμένων, καθώς τα υφιστάμενα, πλην πολύ λίγων εξαιρέσεων, έχουν εκπονηθεί και ισχύουν σήμερα για το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο από το 2003 και για το Λύκειο από το 1998.

Επίσης θα επικαιροποιηθούν 330 Προγράμματα Σπουδών και βιβλία Επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η διαβεβαίωση από τη νυν Ηγεσία του Υπουργείου ότι η δουλειά του 2011 – 2012 θα αξιοποιηθεί είναι σημαντική.

Ωστόσο όπως φαίνεται από την ιστορία του 2010 με τα νέα Προγράμματα, τη διακοπή της εφαρμογής τους το 2015 και την έναρξη αντίστοιχης προσπάθειας το 2020 η Ελληνική Εκπαίδευση κάνει κύκλους ζώντας με ιδεοληψίες και τρεφόμενη με Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα δε αποτελέσματα ελάχιστα.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας