Άμυνα Διπλωματία

Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ, εξοπλισμοί, αγωγοί: Μια… αιρετική ματιά!

Δημήτρης Λιάτσος

Δυο «καυτά» θέματα επιχειρούν κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρεταίοι) κύκλοι να προωθήσουν στην ελληνική κοινωνία προς… εκφοβισμό! Το σύστημα S-400 στην Τουρκία και τον αγωγό φυσικού αερίου που τον πάνε μέσω Βουλγαρίας. Και, συμπεραίνουν, για τα δύο φταίει η Ρωσία!!

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, η Ουάσιγκτον επίσημα και κυρίως ανεπίσημα έχει βάλει «λυτούς και δεμένους», έχει περάσει σε… ανίερες απειλές, ώστε να μη πραγματοποιηθεί. Και για συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια, επιχειρεί να έχει και τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, και, γιατί όχι, την επίσημη Αθήνα, αν γίνεται. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει επιμελώς το επιτελείο της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Μόνο που πρόσφατα, όταν έγινε γνωστό ότι Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη στη Ρωσία όπου εκπαιδεύονται στη χρήση του S-400, η Ουάσιγκτον έβαλε επί τάπητος το δίλημμα-εκβιασμό: Ή το ρωσικό S-400 και σας βγάζουμε από το παιχνίδι προμήθειας των αεροσκαφών, F-35, ή κάνετε πίσω και τότε σας δίνουμε το αμερικανικό σύστημα Patriot μαζί με τα F-35! Αυτοί και αν είναι έμποροι των εθνών του χειρίστου είδους!

Αλλά, θα πει κάποιος, στο μπίζνες κάθε μέθοδος για να πετύχεις το στόχο σου είναι θεμιτή… Εδώ… σφάζονται παλικάρια του μάνατζμεντ στην κυριολεξία, οι εκβιασμοί είναι το πρόβλημα; Δεν πρόκειται να θυμίσω ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει να προμηθευτεί αρχικά το αμερικανικό σύστημα, ωστόσο της το αρνήθηκαν, προφανώς γιατί δεν έδειχνε την απαιτούμενη… υπακοή! Όταν στράφηκε προς Ρωσία μεριά, δεν πολυπίστεψαν ότι ο Ερντογάν θα τραβήξει μέχρι τέλους. Έκαναν λάθος…

Ας αφήσουμε τις αμερικανοτουρκικές κόντρες και ας δούμε την πραγματική εικόνα στη δική μας προσέγγιση του θέματος με την Τουρκία.

Για όσους γνωρίζουν πιο βαθιά τα στρατιωτικά συστήματα και τις ισορροπίες στο Αιγαίο, οι ρωσικοί πύραυλοι που προμηθεύονται οι Τούρκοι δεν τις αλλάζουν. Μια θέση που την εξέφρασε επίσημα και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τουναντίον, οι ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν μόνο με τον συνδυασμό της σύγχρονης αεράμυνας με τα αμερικανικά F-35, που πρόκειται να προμηθευτεί η Άγκυρα και έχει συμμετοχή στο διεθνές πρόγραμμα κατασκευής τους.

Αν, λοιπόν, η Ουάσιγκτον υλοποιήσει τις απειλές ότι δεν θα τα δώσει στην Άγκυρα, λόγω των S-400, η Ελλάδα, με την ωφελιμιστική έννοια, μόνο κέρδος θα έχει. Και, εν πάσει περιπτώσει, αν έπρεπε κανείς να διαμαρτύρεται, θα ήταν για την αγορά των αμερικανικών αεροσκαφών από την Τουρκία και όχι των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων! Αντί αυτού όμως, εκείνο που επιδιώκουν οι κύκλοι που έριξαν την αντιρωσική σφήνα με τους S-400, είναι να ωθούν και την Ελλάδα να σπεύσει να αγοράσει τα F-35!

Και βέβαια, με τις… συμβουλές των ίδιων κύκλων, το σύστημα S-300 που προμηθεύτηκε η Ελλάδα το… 1999 και βρίσκεται στην Κρήτη, ήταν επί δεκαετία στις… κούτες αχρησιμοποίητο… Μόλις το 2013, έκαναν μια δοκιμή και έμειναν… έκθαμβοι, όπως εκφράστηκαν κάποιοι Έλληνες αξιωματικοί! Πόσω δε, που εδώ και έναν χρόνο και με μόλις 40 εκατομμύρια δολάρια υπογράφηκε συμφωνία αναβάθμισής τους, δηλαδή σε μη στρατιωτική ορολογία, τα συστήματα αυτά που βρίσκονται στην Κρήτη, μπορούν να συγκριθούν με τα… S-400 που προμηθεύονται οι Τούρκοι με 1,2 δισ. δολάρια!

Αυτά για όσους, ελαφρά τη καρδία, καταπίνουν την «εύκολη» προπαγάνδα και βάλλουν κατά του… σφιχτού εναγκαλισμού του Πούτιν με τον Ερντογάν, όπως ξεδιάντροπα σπεύδουν να εκτιμήσουν!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Καλό θα ήταν να θυμόμαστε, ότι η Μόσχα ήταν εκείνη που ξεκίνησε τη μελέτη και πρόταση να γίνει ο αγωγός προς την Ευρώπη, μέσω της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτό το σχέδιο την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή. Το τι ακολούθησε με την κυβέρνηση εκείνη είναι γνωστό αν και πολλοί το έχουν ρίξει στη… λήθη!

Στη γείτονα Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ όμως υπέκυψε στις πιέσεις των υπερατλαντικών συμμάχων και το σχέδιο εκείνο ναυάγησε! Ήρθε, στη συνέχεια ο Ερντογάν, πρότεινε να γίνει ο αγωγός και να βγαίνει στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας… Το σχέδιο ολοκληρώνει την πρώτη του φάση, μια γραμμή στο τέλος του 2019 θα τραβά προς την τουρκική ενδοχώρα, η δεύτερη προς Βαλκάνια, είτε μέσω Βουλγαρίας, είτε μέσω Ελλάδας. Από τις ΗΠΑ συνεχίζουν τους κρωγμούς ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ενεργειακή «απεξάρτηση» από τη Ρωσία…

Κούνια που τους κούναγε!

Για το πού θα τραβήξει ο αγωγός, η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμα, είναι θέμα ποιός και πόσο το παλεύει για να τον πάρει μέσα από το έδαφός του. Αν και σε βάθος 3-4 χρόνων υπάρχει στα σχέδια ο αγωγός να… διπλασιαστεί, οπότε η Ελλάδα, έτσι και αλλιώς, μπορεί να βγει κερδισμένη.

Η ουσία του θέματος βρίσκεται στα «ψεύτικα τα λόγια» του… αέρα που διαδίδουν ασυστόλως οι ειδικοί του είδους! Διότι η πράξη άλλα μας λέει: Είχα γράψει παλιότερα ότι οι ΗΠΑ κάνουν το παν για να τσακίσουν τα σχέδια κατασκευής αγωγών προς την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι σε αποστάσεις μέχρι 5-6 χιλ. χιλιομέτρων, η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών είναι η πιο ικανοποιητική σε τιμή.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να τσακίσουν τους άλλους για να προωθήσουν το εν δυνάμει εξορυσσόμενο, δικό τους LNG, το υγροποιημένο. Και νά μεγαλοστομίες για τερματικά στην Αλεξανδρούπολη (με δικά μας έξοδα), και δώστου τρικλοποδιές στους αγωγούς…

Να, όμως, που οι Ρώσοι δεν έχουν τον… θεό τους! Πλάκωσαν και, σε χρόνο ρεκόρ, έστησαν ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής LNG, στη Γιαμάλ της Γιακουτίας! Αρχές του 2018 ξεκίνησε να φορτώνει τα ειδικά τάνκερ τα οποία, τα δυο πρώτα που πήγαν; Μετά από… περιπλάνηση και την αλλαγή χεριών στη διεθνή αγορά κατέληξαν στη… Βοστώνη! Ναι, περιοχή των ΗΠΑ είναι, δεν κάνετε λάθος! Είχα, λοιπόν, γράψει τότε με μια δόση ειρωνείας ότι να δούμε μη μας οδηγήσουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και προμηθευόμαστε στην Ελλάδα, αντί για φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο των αγωγών, ρωσικό… LNG, με τιμές αγοράς! Και, ω, του θαύματος! Τον περασμένο Φεβρουάριο έφτασε, λέει η είδηση, το πρώτο φορτίο LNG, από το Γιαμάλ στη… Ρεβυθούσα! Και, υποθέτω, το αγοράσαμε ως… αμερικανικό, δηλαδή από αμερικανική εταιρία!

Προφανώς, φρόντισε γι’ αυτό ο αξιότιμος αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αυτός ντε, που όπου πάει και όπου σταθεί δε λησμονεί να μας προειδοποιεί για τη… ρωσική επεκτατικότητα στα Βαλκάνια!

Πηγή: https://sputniknews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post