Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Ελληνοτουρκικά: Ο τρόμος της Τουρκίας αν πάρει η Ελλάδα F-35 – Γι’ αυτό θέλει αφοπλισμό νησιών

Διονύσης Αντωνέλλος

Ελληνοτουρκικά: Δεν είναι τυχαία η επιμονή της Τουρκίας για αφοπλισμό των ελληνικών νησιών με την αγορά F-35 από την Ελλάδα.

Η Τουρκία ξέρει πως αν η αγορά των γαλλικών Rafale αλλάζει υπέρ της Ελλάδας την ισορροπία στο Αιγαίο η αγορά από την Αθήνα και F-35 κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιη υπέρ της Αθήνας.

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά όπλων παγκοσμίως.

Πρόσφατο παράδειγμα η Ινδία, η οποία αγόρασε γαλλικα Rafale, πιο αναβαθμισμένα από αυτά που έχουν η Αίγυπτος, το Κατάρ, ακόμα και η Γαλλία.

Αυτό συμβαίνει γιατί ισχύει ακόμα και για αγορές όπως των Rafale ο κανόνας της αγοράς πως ο «πελάτης έχει πάντα δίκιο». Έτσι η Ινδία ζήτησε την αναβάθμιση των γαλλικών αεροσκαφών στις απαιτήσεις του γεωπολιτικού της χώρου (π.χ. περισσότερο κρύο από ότι στην Αίγυπτο και το Καταρ).

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα F-35.

H Eλλάδα μπορεί να πάρει τα F-35 A ή τα F-35 B. Aυτό είναι που «τρέμει» η Τουρκία. Τα F-35 Β είναι μαχητικά κάθετης απογείωσης. Δηλαδή μπορούν να απογειωθούν και από ένα «ελικοδρόμιο».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία θα μπορούσαν να γεμίσουν με στελθ μαχητικά F-35 B τα οποία θα απογειώνονται κάτω από τη μύτη των Τούρκων.

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτό για την Ελλάδα αφού ένα στελθ μαχητικό, φορτωμένο εσωτερικά (σ.σ. για λόγους στελθ) με πυραύλους, θα μπορούσε να πλήξει στόχους, βαθειά μέσα στην Τουρκία.

Πρώτα θα χτυπούσαν τα ελληνικά F-35 B τις αντιεροπορικές δομές της Τουρκίας και μετά θα εμφανίζονταν τα ελληνικά Rafale και τα F 16.

To σενάριο αυτό προκαλεί τρόμο στην Τουρκία, γι αυτό και θα κάνει ότι περνάει από ο χέρι της για να μην αγοράσει η Ελλάδα F-35.

Πηγή: https://www.sportime.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας