Σκέψεις Ενστόλου

Ένα έργο που είδαμε πολλές φορές στο παρελθόν

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Μετά πολλών βασάνων ανακοινώθηκε εντέλει ότι η Ελλάς και η Τουρκία θ’ αρχίσουν Διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου εις την Κωνσταντινούπολη, μετά από πολύμηνη και παρατεταμένη Στρατιωτική κλιμάκωση που σε ορισμένες φάσεις της δημιούργησε κινδύνους θερμού επεισοδίου.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, εις την παρούσα διαδικασία ΔΕΝ υπάρχει άμεση εμπλοκή ξένου ισχυρού παράγοντος όπως συνέβη με την Κρίση των Ιμίων το 1996 με την άμεση παρέμβαση αρχικώς του Richard HOLBROOK και εν συνεχεία με την Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997 που ήταν πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α Madeleine ALBRIGHT.

Δεν είναι καν αναμενόμενη διαδικασία Διμερής Ανωτάτου επιπέδου, όπως το 1975 μεταξύ των τότε Πρωθυπουργών Κωνσταντίνου ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και Süleyman DEMIREL ή αργότερα μεταξύ των Πρωθυπουργών Ανδρέα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και Halil Turgut ÖZAL το 1988 στο DAVOS της Ελβετίας, που έδωσαν μια ώθηση μικρής έστω διάρκειας στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας.

Η μεγαλύτερη διαφορά ωστόσο είναι ως προς τα προηγηθέντα. Διότι ενώ η ένταση και οι συνομιλίες αποκλιμακώσεως που ακολουθούσαν είχαν χαρακτήρα Διμερή, σήμερα πλέον το κίνητρο της Τουρκίας είναι ευρύτερα Γεωστρατηγικό.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ν’ αναμένεται τυχόν ελαστικότης από την πλευρά της Άγκυρας.

Εξ ου και το γεγονός ότι η διαπραγματευτική αφετηρία της Τουρκίας περιλαμβάνει το σύνολο των Τουρκικών διεκδικήσεων καθώς και των κεκτημένων που θεωρεί ότι εξασφάλισε με έκνομες ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη διάρκεια της προσφάτου Κρίσεως.

Κάτι όμως που δεν είναι δυνατόν ν’ αποδεχθεί η Αθήνα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και δίχως ν’ αποκλείεται το ενδεχόμενο ανατροπών οι Διερευνητικές συνομιλίες εξυπηρετούν προσχήματα αμφοτέρων των Κρατών.

Η μεν Τουρκία προσβλέπει σε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση η δε Ελλάς θα επιδείξει για μία φορά ακόμη καλή θέληση, αλλά όχι ως το σημείο απεμπολήσεως των συμφερόντων της.

Εις την καλύτερη των περιπτώσεων έτσι θα πορευθούμε έως τον Μάρτιο, οπότε και θα εξετασθεί το θέμα των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και έπειτα από κάποιους μήνες θα επανέλθουμε εις τα αυτά.

Με άλλα λόγια και υπό έννοια διαφορετική απ’ ό,τι είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συνεχίσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες.

Αυτό όμως είναι το καλό σενάριο βεβαίως.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας