Ελλάδα Πολιτική

ΕΟΚΑ: Τιμή και Σεβασμός

Της Θάλειας Χούντα

Την 1η Απριλίου 1955, η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα στη Μεγαλόνησο, με σκοπό να φύγουν οι Εγγλέζοι κατακτητές και δυνάστες και η Κύπρος να αυτοδιατεθεί και να ενωθεί με την Μητέρα Ελλάδα.

Η ΕΟΚΑ είναι μία Οργάνωση που μπορεί να περηφανεύεται για την δράση της αλλά και τον ηγέτη της Γρίβα Διγενή και για τους ήρωες που θυσιάστηκαν, πιστοί στις ιδέες τους. Οι Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Κυριάκος Μάτσης, Ανδρέας Δημητρίου και πολλοί άλλοι αγωνιστές θα αποτελούν αιώνιο παράδειγμα αγάπης στα υψηλά ιδανικά της Πατρίδας, η οποία δεν γνωρίζει όρια, ακόμη και αν πρόκειται για την ίδια την ζωή τους.

Τα «Φυλακισμένα Μνήματα» αποτελούν έναν ιερό τόπο προσκυνήματος αλλά και περισυλλογής, ώστε οι γενναίες πράξεις αυτών των ηρώων να μην μείνουν απλώς στα χαρτιά. Και δεν πρέπει να λησμονούμε την συμπεριφορά των Εγγλέζων –στον 20ο αιώνα και όχι τον Μεσαίωνα– οι οποίοι εξάντλησαν την βαρβαρότητά τους στους Έλληνες της Κύπρου, με τις κρεμάλες, τους εμπρησμούς, τις δολοφονίες κλπ. Ούτε βεβαίως πρέπει να λησμονούμε και τους άοκνους «βοηθούς» τους, δηλ. τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ποτέ δεν έχασαν την ευκαιρία να κτυπήσουν τον Ελληνισμό.

Η σημερινή νέα γενιά των Κυπρίων είναι πολύ τυχερή, γιατί τα τότε παιδιά της ΕΟΚΑ σήμερα είναι οι πατεράδες και οι παππούδες τους και μπορούν να τους μεταφέρουν άμεσα το κλίμα της ηρωικής εκείνης εποχής και του ένδοξου αγώνα από το 1955 μέχρι το 1959, που δόθηκε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι το πιο μικρό χωριό.

Αιωνία Τιμή στους αγωνιστές και τους νεκρούς της ΕΟΚΑ.

Αιώνιος Σεβασμός σε αυτό το Ωραίο και Μεγάλο που πίστεψαν και πέτυχαν.

Η Θάλεια στα “Φυλακισμένα Μνήματα”


 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Θάλεια Χούντα

Η Θάλεια Χούντα είναι κοινωνιολόγος και δημοσιογράφος. Ασχολείται, εδώ και χρόνια, με το κοινωνικό ρεπορτάζ, με πληθώρα συνεντεύξεων από συλλόγους και φορείς. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της από τις τηλεοπτικές της εκπομπές, τις ραδιοφωνικές και από sites, εφημερίδες και περιοδικά στα οποία αρθρογραφεί. Tα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην πολιτική αρθρογραφία.

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας