Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Επέτειος των Ιμίων: 24 χρόνια μετά η Τουρκία τα ζητά επίσημα..

Τι συνέβη στις 27. Γενάρη 1996…

Ήταν το πρωινό της 27ης Ιανουαρίου, όταν ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Ερτουγρούλ Οζκόκ, κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τον Τζεσούρ Σερτ.

Του ανέθεσε, μια αποστολή: Να επιβιβαστεί σε ελικόπτερο με προορισμό τα Ίμια με σκοπό να υψώσει την τουρκική σημαία.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο πιλότος κατόρθωσε να προσγειώσει το ελικόπτερο στην βραχονησίδα των Ιμίων. Με τον έλικα του ελικοπτέρου να γυρίζει, ο δημοσιογράφος συνοδευόμενος από εικονολήπτη κινήθηκε αστραπιαία προς τον ιστό της σημαίας!

Κατέβασε την ελληνική και ανεβάζοντας έπειτα την τουρκική.

Σήμερα, 24 χρόνια μετά, η Άγκυρα ονομάζει τα Ίμια «τουρκικό έδαφος».

Συγκεκριμένα, μέσω του «άτυπου ενημερωτικού σημειώματος», το οποίο, όπως διαβάσατε στο el.gr, αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων σε νομικό καθεστώς βραχονησίδων και μικρότερων σχηματισμών στο Αιγαίο, αλλά και των Ιμίων.

Το σημείωμα αναφέρει δε ότι η «ιδιοκτησία» πολλών βραχονησίδων δεν καθορίζεται στις διεθνείς συνθήκες και καταγγέλλει την Ελλάδα ότι επιχειρεί τον εποικισμό κάποιων από αυτές ή την τοποθέτηση κτισμάτων, επιδιώκοντας επέκταση της επικράτειάς της πέραν των συνόρων που της παραχωρούν οι Συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.

Σχετικά με τα Ιμια, το σημείωμα τα καταχωρίζει διοικητικά στην Επαρχία Μούγλων, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στην εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ιμια» σε αυτά τα έγγραφα. Η συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 δεν αφορά τα Ιμια. Μία αναφορά γίνεται στο έγγραφο της 28ης Δεκεμβρίου του 1932, ωστόσο οι νομικές διαδικασίες δεν ολοκληρώθηκαν».

24 χρόνια μετά οι Τούρκοι προσπαθούν να «τελειώσουν» αυτό που άρχισαν.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πηγή: https://www.iellada.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας