Διεθνή

Επίδειξη ισχύος από τη Βόρεια Κορέα με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση

Σε μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση-επίδειξη ισχύος προς τις ΗΠΑ, προχώρησε η Βόρεια Κορέα με αφορμή την επέτειο των 105 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Η ένταση μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσιγκτον ανεβαίνει επικίνδυνα, με τις δυο χώρες να δηλώνουν έτοιμες για πόλεμο.

Στην Βόρειο Κορέα εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα είχαν παραταχθεί τα ξημερώματα κατά μήκος των όχθεων του Ταεντόνγκ, του ποταμού που διαρρέει την Πιονγκγιάνγκ προτού ξεκινήσουν να παρελαύνουν στην πόλη.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας, παρακολούθησε μαζί με τους συμβούλους του από την κεντρική πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ την παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και μπάντες του στρατού, ενώ παρουσιάστηκαν άρματα μάχης, διάφορα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και άλλα όπλα.

Στόχος της παρέλασης, εκτός των εορτασμών για την «Ημέρα του Ήλιου», το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στην ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.

Την ίδια ώρα, η ένταση με τις ΗΠΑ ανεβαίνει επικίνδυνα, με την Κίνα να προειδοποιεί ότι μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση ανά πάσα στιγμή και τη Μόσχα να συνιστά ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου ή στη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου. Όπως μεταδίδει το NBC, oι ΗΠΑ αν πειστούν ότι η Πιονγιανγκ ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή, θα προχωρήσουν σε προληπτικό χτύπημα.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που παίρνουν θέσεις τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να εκτοξεύσουν πυραύλους Τόμαχοκ ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση του Γκουάμ σε περίπτωση που χρειαστεί να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να χτυπήσει μόνο σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι επίκειται η 6η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή με στόχο να την εμποδίσει. Και βεβαίως μόνον εφ’ όσον έχει τη συναίνεση της Σεούλ. «Δεν ξέρω αν (η βόμβα στο Αφγανιστάν) στέλνει ένα μήνυμα, είτε στέλνει είτε όχι δεν έχει σημασία. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί», έχει δηλώσει σχετικά ο Τραμπ.

Στο μεταξύ ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα είναι έτοιμη να ανταποδώσει με πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που δεχθεί τέτοια επίθεση. «Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση με μια πυρηνική επίθεση», δήλωσε ο Τσε Ριόνγκ – χάε κατά τη διάρκεια τελετής πριν από τη στρατιωτική παρέλαση.

Σε ανακοίνωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA, ο στρατός της χώρας διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις στη Νότια Κορέα, «όπως και τα αρχηγεία του Κακού», όπως το κτίριο της προεδρίας στη Σεούλ, «θα γίνουν σκόνη σε λίγα λεπτά» σε περίπτωση πολέμου. Σχολίασε μάλιστα ότι η «σοβαρή στρατιωτική υστερία» της κυβέρνησης Τραμπ έχει φτάσει «σε επικίνδυνα επίπεδα και δεν μπορεί πλέον να παραβλεφθεί».

«Θα ληφθούν τα πιο σκληρά αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των ναυτικών τους δυνάμεων με τέτοιο ανηλεή τρόπο ώστε να μην επιτρέψουμε στους επιτιθέμενους να επιβιώσουν», μετέδωσε το KCNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του γενικού επιτελείου του στρατού.

Σύμφωνα με αναλυτές του «38 North», ενός ιστότοπου που ασχολείται με τη Βόρεια Κορέα και βασίζεται σε πολλές πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, το σημείο πυρηνικών δοκιμών της Πούνγιε-ρι είναι «έτοιμο» να τεθεί σε λειτουργία.

Δείτε στιγμιότυπα από την εντυπωσιακά παρέλαση:

Φωτογραφίες: AP

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post