Άμυνα Διπλωματία

Επικεφαλής Rostec: Η Τουρκία ενδέχεται να παράγει εξαρτήματα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε πρόσφατα τη συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 ως «τη σημαντικότερη συμφωνία» στην ιστορία της Τουρκίας.

Θα μπορούσε να επιτραπεί στην Τουρκία να κατασκευάζει εξαρτήματα των πυραυλικών συστημάτων S-400 μετά από συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, δήλωσε στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Σεργκέι Τσεμέσοφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας άμυνας Rostec.

«Εξάλλου, η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις τελευταίες ρωσικές μονάδες μάχης, τα συστήματα αεροπορικής άμυνας διαφόρων σειρών», δήλωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσεμέσοφ, οι δύο πλευρές μιλούν επίσης για την παροχή βοήθειας από τη Ρωσία στην Τουρκία για να δημιουργήσει το δικό της «εθνικό σύστημα αεράμυνας και συστήματα πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας».

S-400
© Φωτογραφία : Screenshot / Russian Defence Ministry

Ο κ. Τσεμέσοφ υπενθύμισε ότι η Ρωσία έχει επιταχύνει τις παραδόσεις S-400 στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για σπάνια πρακτική στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Όπως πρόσθεσε, η ρωσική βιομηχανία ακολουθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια S-400 και συμπλήρωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις των εξαρτημάτων του S-400 πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Συνολικά 12 ρωσικά αεροσκάφη έχουν παραδώσει εξαρτήματα των S-400 στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Μόσχας – Άγκυρας, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ως «τη σημαντικότερη συμφωνία» στην ιστορία της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, διευκρινίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη αγορά η Τουρκία δεν ετοιμάζεται για πόλεμο.

«Τα συστήματα αεροπορικής άμυνας έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μας. Ακολουθούν επίσης και άλλα βήματα για τη βελτίωση των αμυντικών μας ικανοτήτων», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, κατά τον οποίο η κίνηση της Άγκυρας για την αγορά των συστημάτων S-400 καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Οι ρωσικοί S-400.
© Sputnik / Alexey Malgavko

Την Τρίτη, Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μειώνεται η ζήτηση για τους S-400 παρά την πίεση των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ επεσήμανε ότι οι S-400 είναι το καλύτερο σύστημα αεράμυνας και ο αριθμός των χωρών που επιθυμούν να το αγοράσουν δεν έχει μειωθεί.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση S-400 στην Τουρκία στα τέλη του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία την πώληση πυραύλων Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η Άγκυρα δεν την έχει αποδεχθεί, λέγοντας ότι οι όροι της δεν είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι που πρότεινε η Ρωσία για τους S-400.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του NATO έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι το σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τα πρότυπα αεράμυνας της συμμαχίας και υποστήριξαν ότι η παρουσία του συστήματος στην Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να συλλέξει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα F-35 και άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Πηγή: https://sputniknews.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας