Πολιτική

Επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταθέτουν στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ζητούν εξηγήσεις για το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα και τον σκοπό του, ενώ μιλούν για «μυστικές επαφές», αναφερόμενοι και σε διώξεις του επιχειρηματία Χαλίλ από τις αμερικανικές αρχές για βαριά αδικήματα.

Ο Βασίλης Κικίλιας

Σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, υποστηρίζει ότι οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς οφείλουν να έρθουν στη Βουλή και να δώσουν εξηγήσεις για το τι έκανε ο κ. Παππάς σε αυτή την αποστολή με το ιδιωτικό αεροσκάφος του κ. Χαλίλ, που διερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές για βαριά αδικήματα.

«Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις. Διαφορετικά, η σιωπή τους είναι ομολογία ενοχής» καταλήγει ο Βασίλης Κικίλιας.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. αναφέρονται τα εξής:

«Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καταθέτει σήμερα ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό alter ego του, για το σκοπό του ταξιδιού του κ. Παππά στην Βενεζουέλα και την Καραϊβική.

»Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς οφείλουν να έρθουν στη Βουλή και να δώσουν εξηγήσεις για το τι έκανε ο κ. Παππάς σε αυτή την αποστολή με το ιδιωτικό αεροσκάφος του κ. Χαλίλ, που διερευνάται από τις αμερικανικές Αρχές για βαριά αδικήματα.

»Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν εξηγήσεις. Διαφορετικά, η σιωπή τους είναι ομολογία ενοχής».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το ίδιο θέμα κατέθεσε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επικαλούμενος δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το 2013 ο τότε διευθυντής του γραφείου τού προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Χαλίλ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτά αν αυτού του τύπου επαφές με κυβερνητικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες της Βενεζουέλας συνεχίστηκαν και μετά τον Ιανουάριο του 2015 από στελέχη της κυβέρνησης και αν επηρέασαν και πώς τις επιλογές της.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης «Focus FM».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι πρόκειται για «πολύ σοβαρή υπόθεση» καθώς η συγκεκριμένη χώρα έχει κατηγορηθεί για χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων και έφερε ως παράδειγμα τους Podemos στην Ισπανία.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί με αυτούς που πανηγυρίζουν για τις σχέσεις τους με το καθεστώς της Βενεζουέλας, γιατί δεν μιλάμε για μια επίσκεψη στις φαβέλες, αλλά για μια επίσκεψη με ιδιωτικά αεροσκάφη σε πλούσιους εργολάβους και επιχειρηματίες του Μαδούρο και του Τσάβες» τόνισε.

Επίσης υποστήριξε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο ο κ. Παππάς να δώσει απαντήσεις γι’ αυτά τα ταξίδια όταν μάλιστα συνοδευόταν από κάποιους τύπους που είναι εξπέρ στις offshore εταιρείες».

Τι απαντά ο Νίκος Παππάς

Στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Νίκος Παππάς απάντησε, με δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο», ότι δεν υπάρχει «τίποτε μεμπτό» στο ταξίδι που είχε κάνει με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου το 2013.

Ο Νίκος Παππάς, αφού τονίζει ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν «καν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός», εκτιμά ότι «η αναζωπύρωση του θέματος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εντάσσεται σε μία συλλογιστική, σε μία ‘φαντασίωση’ ότι η Βενεζουέλα χρηματοδοτεί την Αριστερά στην Ευρώπη».

Συμπληρώνει ότι «ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί γιατί και πώς επιλέγουν αυτήν τη στιγμή να ξανασηκώσουν θόρυβο για ένα ταξίδι που δεν είχε τίποτε μεμπτό, σε μία χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης».

Και επιτιθέμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρατηρεί ότι το 2013 στην Ελλάδα «είχαμε μία ακροδεξιάς έμπνευσης κυβέρνηση που θεωρούσε ότι με αυτή την χώρα δεν έπρεπε να συνομιλεί καν».

Και κατέληξε λέγοντας ότι η ανάσυρση του θέματος είναι δηλωτική «της κατάστασης στην οποία βρίσκονται ορισμένοι, το γεγονός ότι προσπαθούν να πιάσουν από τα μαλλιά μία υπόθεση που πάει τόσο πίσω και δεν έχει απολύτως τίποτε μεμπτό».

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας