Απόψεις

Το επίπεδο του απερχόμενου Προέδρου: Η αλλαγή του παλαιοκομματικού κατεστημένου είναι αναγκαία

Του Σπύρου Πετούση

Ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να έχει μάθει να κρύβει τον πραγματικό του χαρακτήρα αλλά οι ατάκες του και οι δηλώσεις των συνεργατών του που έχει ο ίδιος επιλέξει τον προδίδουν.

Η πρόσφατη αναφορά του για τα χρήματα της μαμάς υποψηφίου προέδρου (υπονοώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο) που κληρονόμησε (υπονοώντας από τον εθνικό ευεργέτη Αναστάσιο Λεβέντη), δείχνει το πραγματικό ήθος και το επίπεδο του. 

Επιπρόσθετα δεν αντιλαμβάνεται ότι η σχετική δήλωση του στην εφημερίδα “Καθημερινή” δεν κάνει ζημιά στον ανθυποψήφιο του, αλλά αντίθετα βλάπτει τον ίδιο γιατί αναδεικνύει τη διαφορά επιπέδου τους. Τέτοιες δηλώσεις μπορεί να ηλεκτρίζουν τους φανατικούς οπαδούς του κόμματος του, όμως ταυτόχρονα προβληματίζουν τους μετριοπαθείς υποστηρικτές του.

Όσον και αν επιστρατεύονται οι συνεργάτες του για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά του και να ερμηνεύσουν τη δήλωση του υποτιμώντας τη νοημοσύνη του κόσμου, τόσο περισσότερο διατηρείται η τάτσα στον ίδιο. Θα ανέμενε κανείς ένα συγνώμη ή μια διευκρινιστική δήλωση από τον ίδιο, αν πραγματικά δεν εννοούσε την κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου ή τουλάχιστο να απολογηθεί για τον παρορμητισμό του, παρά να κρύβεται και να αφήνει εκτεθειμένους τους συνεργάτες του να προσπαθούν άστοχα να ερμηνεύσουν με διαφορετικό τρόπο τα αυτονόητα.

Δυστυχώς, το επίπεδο της πολιτικής συμπεριφοράς έχει χαμηλώσει και ξεφύγει από τα όρια, ώστε να θεωρούνται μαγκιά τέτοιου περιεχομένου συμπεριφορές που αντανακλούν στο επίπεδο αναξιοκρατίας και επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες για αναξιοπιστία του απερχόμενου προέδρου. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να αντιπαραβάλω και να αναδείξω τη συμπεριφορά του υπουργού εξωτερικών κ. Κασουλίδη που είναι κόσμια, εκλεπτυσμένη και καθαρή, δείχνοντας τη σωστή ανατροφή του.

Η αλλαγή του παλαιοκομματικού κατεστημένου που χαρακτηρίζεται από και προάγει τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι αναγκαία αν θέλουμε να ζήσουμε σε έναν πολιτισμένο κόσμο μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια που θέλουμε να ανήκουμε.

Ο κάθε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει είναι προσεκτικός και ταπεινός στις δηλώσεις του, να έχει ήθος και να σέβεται τους αντιπάλους του, να είναι αυθεντικός και να λέει την αλήθεια, να είναι έντιμος και να εμπνέει εμπιστοσύνη, να νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να διασφαλίζει την αξιοκρατία και να είναι πάνω από όλα αξιόπιστος. Επιπρόσθετα θα πρέπει να είναι διορατικός, να έχει συγκροτημένη σκέψη και όραμα για το μέλλον του τόπου. Η επιλογή του επόμενου Προέδρου θα πρέπει να βασίζεται και σε αυτά τα χαρακτηριστικά ανάμεσα σε άλλα.

*Εγκεκριμένος διευθυντής EurIng, CEngFIET, CMgrFCMI.  spyrospetousis@gmail.com

Photo: ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
Πηγή: https://www.apopseis.com

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας