Ελλάδα Κυρίως Θέμα

Έρευνα: Δυσπιστούν οι Έλληνες απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία που ακολουθεί, διακρίνει την πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα. Όσον αφορά στην παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η πλειονότητα των Ελλήνων, έστω και οριακά, επιθυμεί τη συμμετοχή του.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα της Palmos Analysis για την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, το 22% θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως χρηματοδότης και το 24% να συμμετάσχει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος. Στον αντίποδα, το 43% επιθυμεί να μην παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ακόμη, οι περισσότεροι βλέπουν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, αυτή την άποψη εκφράζει το 41%, ενώ άλλο ένα 32% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, αλλά δεν επαρκούν.

Στην ίδια πανελλαδική έρευνα, οι Έλληνες εμφανίζονται δύσπιστοι απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, το 84% θεωρεί ότι η ΕΕ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 45% θεωρεί ότι είναι αρνητική και το 44% εκφράζει την αντίθετη άποψη. Ακόμη, 6 στους 10 τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις δραστηριότητες του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Συγκριτικά για τις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου 4 στους 10 δηλώνουν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση σχετικά με αυτές.

Οι Έλληνες πολίτες θα ήθελαν να είχαν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία που κυμαίνεται από 47% (για έλεγχο κρατικών προϋπολογισμών) έως και 86% (για προσφυγικό).

Σχετικά με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνο 1 στους 4 Έλληνες συμφωνεί ότι οι ευρωβουλευτές εκπροσωπούν επάξια τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο και 2 στους 4 διαφωνεί.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας