Ένοπλες Δυνάμεις

Ερντογάν: Δίνει… και στρατιωτικό εργοστάσιο για τα άρματα, το Altay πήγε σε “κολλητό”

Στην πρώτη προεδρική σύσκεψη για την αμυντική βιομηχανία, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2018, ο Ερντογάν δήλωσε πως θεωρεί πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Μια εβδομάδα μετά τη δήλωση αυτή με ένα νέο διάταγμα που έφερε την υπογραφή του έδινε το εργοστάσιο αρμάτων στην επαρχία Σακάρια σε ιδιώτη για 25 χρόνια.

Του: Μετίν Γκουρκάν
ΠΗΓΗ: al Monitor

Το ενδιαφέρον είναι πως το εν λόγω εργοστάσιο θεωρείται στρατιωτική εγκατάσταση. Έτσι για πρώτη φορά μια τουρκική στρατιωτική εγκατάσταση περνά στα χέρια ιδιώτη. Το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1975 και λειτουργούσε ως στρατιωτική μονάδα υπό τη διοίκηση του τουρκικού ΓΕΣ, κατασκευάζοντας οβιδοβόλα, μεταφορείς πυρομαχικών, διόπτρες κάθε τύπου, ερπύστριες και άλλα. Στο εν λόγω εργοστάσιο εκσυγχρονίστηκαν άρματα Leoprad 1 και 2 και άλλα. Τότε γιατί δίνεται σε ιδιώτη;

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το εργοστάσιο δόθηκε προς εκμετάλλευση, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, στον Ετέμ Σαντσάκ, έναν επιχειρηματία του περιβάλλοντος Ερντογάν και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος ΑΚΡ και επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας BMC που εν μέρει ανήκει στο Κατάρ.

Όλο αυτό συνδέεται και με το γεγονός ότι τελικά το συμβόλαιο για το εγχώριο τουρκικό άρμα Altay το κέρδισε η BMC. Παράλληλα στην BMC δόθηκαν άνευ προηγουμένου φοροαπαλλαγές. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως θα κατασκεύαζε τα Altay σε νέο εργοστάσιο που θα ίδρυσε το Καρασού της Σακάρια. Ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο η κατασκευή του εργοστασίου σταμάτησε.

Τώρα ανακοινώθηκε ότι τα Altay θα κατασκευαστούν στο πρώην κρατικό εργοστάσιο Αρμάτων. Η BMC έχει αναδειχτεί, από την στιγμή που την αγόρασε ο Σαντσάκ, σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη δύναμη και στον αμυντικό τομέα. Εξάλλου ήταν η μόνη συμμετάσχουσα στον σχετικό διαγωνισμό για το εργοστάσιο Αρμάτων. Ο Σαντσάκ απέκτησε την εταιρεία μετά την πτώχευσή της στο 1/3 της πραγματικής αξίας της.

Αργότερα ήρθε και το Κατάρ στο παιχνίδι αν και παραμένει άγνωστο το ύψος του μεριδίου στην εταιρεία. Το 2016 μερίδια απέκτησαν και η γερμανική Rheinmetall και η μαλαισιανή RBSS. Αν και η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Rheinmetall θα συμμετάσχει στην παραγωγή του Altay, το Βερολίνο δεν το επιβεβαιώνει. Το Altay θα αντικαταστήσει τα γερμανικά Leopard και τα αμερικανικά M60. Το σχέδιο αφορά την παραγωγή 250 Altay για τον τουρκικό στρατό και περισσοτέρων για εξαγωγές.

Το πρόγραμμα που έχει χρονικό ορίζοντα 20 ετών είναι κόστους 25-30 δισ. δολαρίων. Το τι ποσό η BMC θα καταβάλει από αυτά για να εκμισθώσει το εργοστάσιο δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την τουρκική εργατική συνομοσπονδία.

Αν και οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν θα επηρεαστούν, σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ, ο φόβος πάντα υπάρχει. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τα προϊόντα του εργοστασίου θα πωλούνται σε σύμμαχες και φίλες χώρες και έκανα λόγο για επένδυση 40-50 δισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου.

Πηγή: https://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας