Εθνικά Θέματα

Ερντογαν | Σαν τον σκύλο που γαυγίζει όταν δεν ξέρει αν μπορεί να δαγκώσει…

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση οι περισσότεροι Έλληνες ανησυχούν για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, το οποίον παραμένει πάντα μια πιθανότητα, η οποία όμως δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη.- Από τον Αλέξανδρο Δράκο

Αλέξανδρος Δράκος

Όσοι ξέρουν λίγο καλύτερα τα πράγματα ξέρουν πως ο Ερντογάν δεν ήταν και πολύ χαρούμενος το βράδυ της Κυριακής, όταν ολοκληρώθηκε εκείνη η μάλλον θλιβερή διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο.

Προσωπικά μου είναι λίγο δύσκολο να καταλάβω τον λόγο που η Άνγκελα Μέρκελ και όσοι αποφάσισαν το ποιοι θα συμμετείχαν, κάλεσαν το Ερντογάν αλλά και τον Πούτιν σ` αυτή την διάσκεψη. Η Ευρώπη υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το σύγχρονο δημοκρατικό ιδεώδες και τον πολιτισμό της Δύσης, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό, την γαλλική Επανάσταση και διάφορα άλλα σχετικά.

Ο Ερντογάν από την άλλη μεριά είναι ένας δικτάτορας-Σουλτάνος που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, όπως και καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τα παρόμοια. Το ίδιο και ο Πούτιν που είναι ένας δικτάτορας-Τσάρος κλπ. Αυτοί οι δυο είναι και οι κυρίως υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην Λιβύη με τον ένα να υποστηρίζει την μια από τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη και τον άλλον την άλλη. Και συγχρόνως εκείνο που ενδιαφέρει τον μεν Πούτιν είναι τα πετρέλαια της Λιβύης, τον δε Ερντογάν τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου. Και οι δυο για να πετύχουν τον σκοπό τους στέλνουν και οπλισμό αλλά και μισθοφόρους στην πλευρά που υποστηρίζουν.Είναι δύσκολο επίσης πως οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος περίμενε ότι η διάσκεψη αυτή θα είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα όταν οι δυο αρχηγοί των αντιμαχόμενων πλευρών ο Σαράζ που κατέχει την Τρίπολη και ο Χαφτάρ την υπόλοιπη Λιβύη, δεν ήθελαν ούτε να βρεθούν όχι μόνο στο ίδιο δωμάτιο, αλλά ούτε καν σε δωμάτια που να είναι σχετικά κοντά.

Έτσι το τελικό αποτέλεσμα και το ανακοινωθέν που βγήκε και σύμφωνα με το οποίο το επιδιωκόμενο ήταν η εκεχειρία και η απομάκρυνση όπλων και ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης, δεν είχε μεγαλύτερη αξία από όση έχουν οι Χριστουγεννιάτικες ευχές. Λίγη ώρα εξ άλλου μετά το τέλος της διάσκεψης άρχισαν πάλι οι εχθροπραξίες.

Ο Ερντογάν λοιπόν το βράδυ της Κυριακής δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος. Πρώτον γιατί αυτό που επιδίωκε , δηλαδή να επιβληθεί η εκεχειρία που θα ανέκοπτε την προέλαση του Χαφτάρ δεν επετεύχθη. Δεύτερον γιατί πριν από λίγο είχε μάθει, ότι οι μισθοφόροι τζιχαντιστές που είχε στείλει ο ίδιος να πολεμήσουν στην Λιβύη, όπως έγινε γνωστό προτιμούσαν να πουλήσουν τον οπλισμό τους στον Χαφτάρ τον οποίο υποτίθεται θα πολεμούσαν και να φύγουν ως πρόσφυγες για την Ιταλία. Τρίτον γιατί ακόμη δεν μπορούσε να χωνέψει την επίσκεψη του Χαφτάρ στη Αθήνα πριν πάει στην σύσκεψη του Βερολίνου. Η επίσκεψη του Χαφτάρ στην Αθήνα ήταν μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και μια προσωπική επιτυχία του Μητσοτάκη.

Αυτό το τελευταίο έκανε τον Ερντογάν να χάσει ακόμη περισσότερο την ψυχραιμία του με την οποία γενικά δεν έχει και πολύ καλές σχέσεις και να επιτεθεί προσωπικά στον Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν ξέρει ότι για να κάνει αυτήν την εκτός κάθε λογικής συμφωνία με τον Σάραζ και την ΑΟΖ που ανακήρυξε, είναι πολύ πιθανόν να έχει ποντάρει στο λάθος άλογο καθώς κάθε μέρα που περνάει ο Χαφτάρ πλησιάζει όλο και περισσότερο την Τρίπολη. Μένει να δούμε που θα καταλήξει αυτός ο αιματηρός εμφύλιος.

Το τι θέλει ο Ερντογάν το ξέρουν όλοι. Θέλει μερίδιο από τα πετρέλαια της Ανατολικής Μεσογείου. Θεμιτό αυτό, αλλά σύμφωνα με το Διεθνές δίκιο και το δίκαιο της θάλασσας δεν το δικαιούται. Ο ίδιος ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά πως οι αιτιάσεις του σύμφωνα με τις οποίες τα νησιά δεν έχουν ούτε ΑΟΖ, ούτε υφαλοκρηίδα, δεν στέκουν, αλλά όπως κάνουν συχνά οι Τούρκοι θέλει να «στήσει» ένα επιχείρημα το οποίο θα του επιτρέχει να πάρει αυτό που θέλει με την στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει στην πράξη. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να είναι σε όγκο και υλικό ισχυρότερες από τις ελληνικές, αλλά ποιοτικά από την μεριά του έμψυχου υλικού δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ιδίως η τουρκική αεροπορία, αφού ο Ερντογάν έστειλε του περισσότερους από τους έμπειρους πιλότους του στην φυλακή ως πραξικοπηματίες. Γι αυτό και η τουρκική αεροπορία συχνά «δανείζεται` πιλότους από το Πακιστάν για τις καθημερινές παραβιάσεις που κάνουν τα τουρκικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Αλλά και αυτοί όταν γυρίζουν στις βάσεις τους ξέρουν ότι μια πιθανή αποστολή τους σε επιχειρήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν θα είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Οι έμπειροι Έλληνες πιλότοι είναι απλώς καλύτεροι.

Η Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσει οτιδήποτε νοτίως της Κρήτης. Όχι μόνο είναι πολύ μακριά από την Τουρκία, αλλά είναι και πολύ κοντά στην ελληνική αποτρεπτική δύναμη που τους περιμένει εκεί.

Η Ελλάδα ακόμη και μόνη να ήταν σε μια πιθανή αναμέτρηση, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει αυτό που πρέπει. Δεν χωράνε ούτε φόβοι, ούτε ανησυχίες.

Εξ άλλου το να είναι μόνη της η Ελλάδα σε μια πιθανή στρατιωτική κρίση με την Τουρκία είναι τόσο πιθανό όσο και το να μην είναι μόνη της. Αυτό άρχισε να γίνεται πιο ανάγλυφο μετά την επιστολή που έστειλε σήμερα ο Παμπέο και θα γίνει πιο ανάγλυφο την επόμενη βδομάδα όταν ο Μητσοτάκης θα πάει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Μακρόν.

Και υπάρχουν κι άλλα βέβαια. Μπορεί το τουρκικό γεωτρύπανο να βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κύπρου αυτές τις μέρες, αλλά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβάλει τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλει, η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Ο Ερντογάν σήμερα παίρνοντας εκείνο το ύφος που παίρνει όταν ζαρώνει την μύτη του, κάτι που τον κάνει τόσο αντιπαθή όσο και αστείο, μοιάζει με ένα σκύλο που γαβγίζει όταν δεν ξέρει αν μπορεί να δαγκώσει. Και όταν κάποιος γαβγίζει καθημερινά γίνεται στο τέλος γραφικός…

Πηγή: https://www.klik.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας