Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

«Εσκισαν» τους ουρανούς – Κοινή άσκηση του «Αϊζενχάουερ» με το Πολεμικό Ναυτικό (φωτο+βίντεο)

Στη διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων, με τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» που πλέει στη Μεσόγειο και αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού, προχώρησαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χθες το βράδυ, νότια της Κρήτης, οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις σηματοδότησαν, επί της ουσίας, μία πιο ενεργό ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα δρώμενα της περιοχής, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα, στο ενδεχόμενο που θα επεδίωκε να προχωρήσει σε μία ραγδαία κλιμάκωση της έντασης είτε απέναντι στην Ελλάδα, είτε απέναντι στην Κύπρο.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a3-3.jpg

Στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκαν από την 115 και 116 πτέρυγα μάχης και τα οποία υλοποίησαν μία σειρά από σενάρια συνεργασίας με αεροσκάφη F-18 που είχαν απονηωθεί από το «Αϊζενχάουερ»

Ελιγμοί και κοινά πυρά

Σύμφωνα με ένα από τα εν λόγω σενάρια, τα αεροσκάφη της Π.Α προχώρησαν στην εκτέλεση εικονικής εναέριας μάχης με τα αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου. Παράλληλα υλοποιήθηκε και ένας σημαντικός αριθμός συναφών τεχνικών αντικειμένων με τη συμμετοχή Φρεγάτας και Υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εκτελέσθηκαν και κοινά πυρά Δυτικά της Κρήτης, στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a4-3.jpg

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Η διεξαγωγή των κοινών ελληνοαμερικανικών ασκήσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή του «Αϊζενχάουερ» είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή να υποστηρίζει πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει άσκηση «με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα». Κάτι που βεβαίως όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, διαψεύσθηκε.

Να σημειώσουμε πως το Αϊζενχάουερ είναι το δεύτερο αεροπλανοφόρο της κλάσης Nimitz, από τα συνολικά δέκα που διαθέτει το αμερικανικό Π.Ν. Τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 1977 και μπορεί να μεταφέρει περίπου 5.600 άτομα και περισσότερα από 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a5-3.jpg

Η επιστροφή του στόλου στη βάση του

Την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού στόλου στις βάσεις του δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς η διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης που επιδεικνύει τις τελευταίες ώρες η τουρκική πλευρά σε συνδυασμό με τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αριθμού των ελληνικών και τουρκικών πλοίων που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχειρούσαν στην Ν.Α Μεσόγειο.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a4-3.jpg

Την αρχή έκανε η τουρκική πλευρά μειώνοντας κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, αρχικά στο μισό τα πλοία που είχε βγάλει στο Νότιο Αιγαίο από (35 στα 17 ) και εν συνεχεία απομακρύνοντας και τα υπόλοιπα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ανάλογα κινήθηκε και το Oruc Reis, το οποίο ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, εν τέλει χθες βράδυ έδεσε εντός του λιμανιού, με το γεγονός να επιβεβαιώνεται και δια στόματος του εκπρόσωπου της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος ήταν και αυτός που ανακοίνωσε το πάγωμα των σχετικών σεισμικών ερευνών.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a2-3.jpg

Αξιολογώντας την τουρκική διάθεση προς αποκλιμάκωση της έντασης και αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε η αποχώρηση του τουρκικού στόλου από την περιοχή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κινήθηκε και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση δίνοντας εντολή στο μεγαλύτερο μέρος του στόλου να επιστρέψει στις βάσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Αιγαίο πλέον από ελληνικής πλευράς φαίνεται πως δραστηριοποιούνται μόνο τα πλοία επιφυλακής, μαζί με εκείνα που εκτελούσαν τις αποστολές τους πριν από την έναρξη της κρίσης.

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2020/07/a1-3.jpg

Πηγή: https://www.lykavitos.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας