Άμυνα Διπλωματία

Φεριντούν Σινιρλίογλου – Ένας εμβληματικός Τούρκος διπλωμάτης

Λυγερού Νεφέλη

Η επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ με τις συντεταγμένες της –κατ’ ισχυρισμό– τουρκικής υφαλοκρηπίδας επανέφερε στο πρoσκήνιο το όνομα του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν είναι διπλωμάτης της σειράς. Έχει, εξάλλου, υπογράψει και άλλες τέτοιες επιστολές, με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί όχι μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά και να αντλήσει νομιμοποίηση για καταφωρα παράνομες θέσεις και δραστηριότητές της αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό υπουργείο, δεδομένου ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και ενεργή εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις διμερείς διερευνητικές επαφές.

Αν και ήταν επίλεκτο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας επί μετακεμαλικού καθεστώτος, κατάφερε και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας.

Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το Κυπριακό κι όχι μόνο σε ρόλο διεκπεραιωτή. Θεωρείται από τους λίγους διπλωμάτες, οι οποίοι διαμορφώνουν αντιλήψεις και κατ’ επέκταση πολιτική σ’ όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της τουρκικής πολιτικής στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://slpress.gr/

 

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας