Οικονομία

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης -10 λεπτά ακριβότερο

Ανοδική πορεία σημειώνει ήδη η τιμή του πετρελαίου, πριν καλά καλά μπούμε στην καρδιά του Χειμώνα. Η διαφορά με την περσινή χρονιά είναι αφενός ότι ο Χειμώνας έδειξε τα δόντια του πολύ πιο νωρίς αφετέρου ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα όρια των 93 λεπτών αντί 83 λεπτών πέρσι, λόγω της διπλής αύξησης φόρων που… κέρασε το υπουργείο Οικονομικών τα νοικοκυριά: και αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (από 23%) και αύξηση του ΕΦΚ στα 0,28 ευρώ από 0,23 ευρώ το λίτρο πέρσι. Εκεί που έχασε, όμως, τη μπάλα το οικονομικό επιτελείο είναι ότι δεν υπολόγισε ούτε τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών τιμών, ούτε βέβαια τις ανατιμητικές τάσεις που δημιουργεί κάθε φορά μια αύξηση φόρων, με αποτέλεσμα ενώ υπολογιζόταν μια διαχειρίσιμη- όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας- αύξηση των λιανικών τιμών κατά περίπου 6 λεπτά, να προκύψει αύξηση 10 λεπτών και μάλιστα πριν καν ξεκινήσει η φουλ σεζόν και «φουντώσουν» οι παραγγελίες, που οδηγούν και σε υψηλότερες τιμές.

Ξεκινώντας από τη… διάσωση του κονδυλίου των 105 εκατ. ευρώ, που προορίζεται για το επίδομα θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει τώρα πώς μπορεί να «σπάσει» τις Ζώνες της Επικράτειας με πιο δίκαιο τρόπο, έτσι ώστε οι ορεινές περιοχές να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιδότηση. Το πρόβλημα είναι ότι σε μια χώρα κατά βάση ορεινή ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει παγίδες, ενώ συν τοις άλλοις έχει γίνει σαφές από τις πρώτες σχετικές απόπειρες ανακατανομής του κονδυλίου ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολυπληθέστερες αστικές περιοχές, όπου καταγράφεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοικοκυριών στα όρια της φτώχειας, να λάβουν τελικά επίδομα- ψίχουλα, που θα οξύνει το πρόβλημα επιβίωσης για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο έγκρισης των αιτήσεων και εκταμίευσης του επιδόματος, η πρώτη δόση θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου του 2017, δηλαδή αφού θα έχει ξεκινήσει το προγραμματισμένο μπαράζ των αυξήσεων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ, πολλαπλασιάζοντας τα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας