Εθνικά Θέματα

Φωτογραφίες από το συνέδριο του φιλοσκοπιανού κόμματος ονόματι “Ουράνιο Τόξο”

Φωτογραφίες από το 3ο Συνέδριο του κόμματος Ουράνιο Τόξο που προωθεί την αναγνώρισης της σλαβόφωνης «Μακεδονικής» εθνικής ταυτότητας και γλώσσας στην βορειοδυτική Μακεδονία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε στο χωριό Ξινό Νερό Αμυνταίου κα σε αυτό συμμετείχαν 40 άτομα, εκ των οποίων 15 προέρχονταν από την τοπική κοινωνία, ανάλογος αριθμός αφίχθη από την ΠΓΔΜ και 10 ακόμη άτομα προέρχονταν από τις τάξεις του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος και φυσικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Επιπλέον αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο ήταν η αναγνώριση του πληθυσμού των δίγλωσσων της δυτικής Μακεδονίας, ως «Εθνικής Μακεδονικής» καθώς και η εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας ως «Μακεδονικής» στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προεδρία του κόμματος στις 19 Αυγούστου 2018 αντιτάχθηκε σε κάθε αλλαγή του συνταγματικού ονόματος του κράτους της ΠΓΔΜ.

Αυτό σημαίνει ότι είναι αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά όχι κατά του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η διοργάνωση του συνεδρίου είχε ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος στα τέλη Αυγούστου αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό μετά την ανάρτηση του σχετικού πανό στα ελληνικά και στα σλαβικά σε σημείο του χωριού Ξινό Νερό.

Η ανάρτηση του πανό προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου με αποτέλεσμα η Αστυνομία να ζητήσει την απόσυρση του κάτι όμως που δεν έγινε. Αντιθέτως η Αστυνομία εμπόδισε την προσέγγιση στο χώρο του συνεδρίου πολιτών οι οποίοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για το συνέδριο.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν  Ζάεφ, αν και είναι δεσμευμένος από το Προσύμφωνο των Πρεσπών να αλλάξει όλα τα αλυτρωτικά στοιχεία από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, αρνείται να αλλάξει το άρθρο 36 και πιο ειδικά το άρθρο 49, γιατί είναι συνδεδεμένο με τα σχέδια του Ουράνιου Τόξου.

Εδώ το άρθρο 49 στην αγγλική:

Article 49:  The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighboring countries, as well as Macedonian expatriates, assists their cultural development and promotes links with them. The Republic cares for the cultural, economic and social rights of the citizens of the Republic abroad.

Μετάφραση του Άρθρου 49

Η Δημοκρατία φροντίζει για την κατάσταση και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν στον μακεδονικό λαό στις γειτονικές χώρες, καθώς και των Μακεδόνων ομογενών, βοηθά την πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με αυτούς. Η Δημοκρατία φροντίζει για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας.

Πηγή: https://www.defence-point.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας