Άμυνα Διπλωματία

Γι’ αυτό στέλνουν οι Τούρκοι τον «ΒΑΡΒΑΡΟ» στο Καστελόριζο – Τα σχέδια για Αιγαίο, Κύπρο με «συνταγή» Σκοπίων και η ΡΩΣΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με στόχο να συνεχίσει την επιχείρηση «γκριζαρίσματος» η Τουρκία επιλέγει να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», ελληνιστί «βάρβαρος», στην περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, ενώ προκαλεί και στην Κύπρο.

Τι άλλο συμβαίνει όμως;

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Με την νέα NAVTEX η Άγκυρα θέλει να στείλει μήνυμα αμφισβήτησης των δικαιωμάτων του Ελληνισμού στην περιοχή, προκειμένου να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Από την άλλη μεριά,όμως,  οι Δυτικοί χρησιμοποιώντας την «τουρκική απειλή» θα προτείνουν ενδεχόμενα «λύση» «ειρήνης και δημοκρατίας» σε Αιγαίο και Κύπρο, όπως συμβαίνει με τα Σκόπια και την «παράδοση» της Μακεδονίας.

Παράλληλα, θα στρατικοποιήσουν την Μεγαλόνησο, στην οποία έχει συμφέροντα η Ρωσία. 

Τι είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης;

«Εάν το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει την κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και της παρουσίας τουρκικού στρατού, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν πρέπει να αγνοηθεί».

Θυμηθείτε: Τι φοβάται η Ρωσία για την Κύπρο – «Θα υπάρξουν συνέπειες» προειδοποιεί η Μόσχα την Λευκωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Τουρκία εξέδωσε χθες το βράδυ NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες όχι μόνο εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι αν οι Τούρκοι δεχθούν πως η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, όπως και ισχύει, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως επιθυμεί.

Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ!

Δείτε το βίντεο:

Την ίδια ώρα σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου προχώρησε ο  αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η Κύπρος, το Αιγαίο και το θέμα του μοιράσματος των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο το οποίο εντείνεται το τελευταίο διάστημα».

Πηγή: https://www.el.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Ξεχώρισαν