Απόψεις Χωρίς κατηγορία

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δύναμη στη Μέση Ανατολή!

Του Φάνη Ευαγγελοδήμου

Όσον αφορά τις συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ, καθώς και τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, η Ευρώπη παραμένει βαθιά διχασμένη, γιατί μαστίζεται από την αντίληψη των αντικρουόμενων συμφερόντων μεταξύ των κρατών μελών της και αδυνατεί να καταλήξει σε μια κοινή ή συνεκτική στρατηγική.

Όλα αυτά, λέει η αναλυτής Φρανσουά Γκιρ, επιδεινώνονται  από τις αυξανόμενες πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις στο εσωτερικό της ηπείρου.

Μιλώντας στο Atlantico, στην  ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Γαλλίας και του ζητήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη συνεδρίαση της Δευτέρας των υπουργών Εξωτερικών για να συζητήσουν τις προοπτικές για μια κοινή «στρατηγική» για τη Συρία, το Ιράκ και την απειλή που θέτει το Ισλαμικό κράτος ,ο  Gere, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου για την στρατηγική Ανάλυση, πρότεινε ότι μια τέτοια στρατηγική είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί δεδομένου τωμ εγγενών διαρθρωτικών περιορισμών της ΕΕ.

«Η ΕΕ δεν έχει καμιά κοινή διπλωματία, ούτε ένοπλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις. Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες περιορίζονται στα όργανα της« ήπιας δύναμης »», σημείωσε ο αναλυτής.

Παράλληλα, ο αναλυτής πρόσθεσε, «ο πόλεμος στη Συρία είναι εξαιρετικά περίπλοκος, όπως αποδεικνύεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένες δυνάμεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα διπλωματικό διάλογο εκεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.«

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καν μια κοινή άποψη ως προς το ποια είναι θέση θα πρέπει να λάβουν σε σχέση με τη Ρωσική παρέμβαση για τη στήριξη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, ο αναλυτής υπενθύμισε, πως τα κράτη-μέλη ανησυχού περισσότερο με τους ηγέτες στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη για τη «ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη από ό, τι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ερωτηθείς αν οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν τουλάχιστον να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για την καταπολέμηση του Daesh, ο Γκιρ ανέφερε ότι και πάλι, «η ΕΕ μπορεί να ακολουθήσει μόνο τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών της- Είναι αυτοί που κρατούν την κυριαρχία των ενεργειών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην στρατιωτικό τομέα. «

Την ίδια στιγμή, «επειδή ορισμένα κράτη της ΕΕ αρνούνται κατηγορηματικά να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε διάλογο με τη Συρία, η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΕΕ μπορεί  [μόνο] να παρέχει κονδύλια για τους πρόσφυγες, στις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία, το Ιράκ και τις γειτονικές χώρες καθώς και φιλοξενία αυτών των εκτοπισμένων ατόμων, [συμπεριλαμβανομένων] την  Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο. «

Σχολιάζοντας την φαινομενική αδυναμία των Βρυξελλών για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής κοινής στρατηγικής για την καταπολέμηση του Daesh, παρά την προφανή απειλή που τίθεται από την τρομοκρατική οργάνωση, ο Γκιρ σημείωσε ότι η ΕΕ ως θεσμός είναι περιορισμένος σε τι μπορεί να κάνει για να απαντήσει.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015-2016 στη Γαλλία, το Βέλγιο και η Δανία απέδειξαν τη σοβαρότητα της απειλής … Επίσης αναμένονται πολλαπλές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας στον κυβερνοχώρο, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.»

Η ΕΕ έχει διάφορους μηχανισμούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπόλ και της Eurojust, «η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική, εφ ‘όσον οι υπηρεσίες ασφαλείας των εθνικών κυβερνήσεων συμφωνούν να συνεργάζονται πλήρως με την παροχή των αναγκαίων πληροφοριών. Η επίγνωση της απειλής της τρομοκρατίας έχει τελικά οδηγήσει σε  υιοθέτηση μιας δέσμης μέτρων .


«Στον οικονομικό τομέα, η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει το σύστημα ελέγχου των πληρωμών και τις δημοσιονομικών μεταβιβάσεων. Το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να γίνει και  για την πώληση των πυροβόλων όπλων (καταχώρηση, ιχνηλασιμότητα). Τέλος, σύμφωνα με τις συστάσεις από τον Δεκέμβριο του 2015, η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα ελέγχου των πολιτών ξτης ΕΕ που ταξιδεύουν σε ζώνες συγκρούσεων.»

«Το τελικό συστατικό,» ο Γκιρ προτείνει, «είναι η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τζιχάντ προπαγάνδας». Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, «η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τέτοιο μηχανισμό , κυρίως για ηθικούς λόγους. 

Τέλος ερωτηθείς  αν οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να βρούν εργαλεία για την αντιμετώπιση της μεταστευτικής κρίσης που συνδέεται με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο  Γκιρ τόνισε ότι σε τελική ανάλυση, οι μεταναστευτικές ροές » θα  αποδυναμώθούν μόνο μετά την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη Συρία, αλλά και τη μόνιμη σταθεροποίηση στη Λιβύη. Εδώ ο κύριος στόχος είναι να επιτευχθεί η ενότητα μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ, και αυτή η προοπτική εξακολουθεί να είναι απομακρυσμένη. »

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δύναμη στη Μέση Ανατολή!
Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία δύναμη στη Μέση Ανατολή!