Εθνικά Θέματα Κυρίως Θέμα

Γιατί η Τουρκία θέλει πάση θυσία την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου; Ο κρυφός τους άσος που τρέμουν οι Ισραηλινοί (!)

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφερθεί στις βλέψεις της Τουρκίας για την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Ένας κύριος λόγος είναι ότι με αυτήν την «προσάρτηση» ευελπιστούν να αποκτήσουν θαλάσσιο σύνορο με την Αίγυπτο και να αυξήσουν την ΑΟΖ τους κατά περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την συνεπακόλουθη συμμετοχή στην ανόρυξη του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Αλλά είναι μόνο αυτός ο λόγος που επιθυμούν διακαώς την συγκεκριμένη περιοχή;
Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από εδώ: 
Proxy War Ελλάδας-Τουρκίας και το τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν (!)
 
Τουρκική ΑΟΖ με ή χωρίς το Καστελόριζο
Όπως έχει ήδη αναφερθεί παλαιότερα, το επιπλέον κέρδος τους θα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να επηρεάσουν την διέλευση του EastMed. Πράγμα που το Ισραήλ θέλει να αποφύγει πάση θυσία, για να τον ελέγχει εξολοκλήρου, με σκοπό να διοχετεύσει μέσω αυτού εκτός του Κυπριακού-Ισραηλινού αερίου της περιοχής, και το Αμερικανικό αλλά και Καταριανό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, στην Ευρώπη, το οποίο θα επαναεριοποιείται πιθανότατα με πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) στις ακτές του Ισραήλ και θα καταλήγει στον EastMed.

Η Αμερική ήδη εξάγει την πλεονάζουσα ποσότητα LNG που διαθέτει, και είναι ο 6ος μεγαλύτερος εξαγωγός παγκοσμίως. Ενώ το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός LNG παγκοσμίως, το οποίο εύκολα μεταφέρεται με LNG Carriers μέσω θαλάσσης.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί ευθέως ότι ο EastMed πρόκειται να διαθέτει και τερματικό για LNG, αλλά αποτελεί κρυφή ατζέντα η οποία θα γίνει γνωστή εν ευθέτω χρόνω, όταν και αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, εκτός και αν οι γεωπολιτικές συνθήκες τους αναγκάσουν να το αποκαλύψουν νωρίτερα.

Επίσης, επειδή η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ έχουν στενές σχέσεις και λειτουργούν σχεδόν ως μονάδα στην Μέση Ανατολή, γι’ αυτό και το Ισραήλ έχει υιοθετήσει πολύ σκληρή εξωτερική πολιτική, ειδικά έναντι του Ιράν και της Τουρκίας. Όσον αφορά το Κατάρ όμως, βλέπουμε ότι η στάση του είναι πολύ πιο ήπια. Γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ θέλει να το προσεγγίσει κυρίως λόγω του πολύ φτηνού LNG που διαθέτει… Εξ ου και η κρυφή ατζέντα για τερματικό LNG στον EastMed η οποία δεν θα αποκαλυφθεί άμεσα λόγω των αντικρουόμενων συμφερόντων με την Τουρκία όπως θα εξηγηθεί παρακάτω.

Ο EastMed σε περίπτωση που η Ιταλία δεν συμφωνήσει ενδέχεται να ενωθεί με τον Ionian Andriatic Pipline (IAP)
Το Τουρκικό πλεονέκτημα
Όπως προαναφέρθηκε, οι Τούρκοι έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των Ισραηλινών, αφού διατηρούν στενές σχέσεις με το Κατάρ, λόγω των κοινών δεσμών με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Κατάρ με τουρκικά όπλα που είναι εν εξελίξει, αλλά και την βάση των Τούρκων στο Κατάρ με δύναμη περίπου 250 μόνιμα εγκατεστημένων στρατιωτικών (άρθρο).
Ο κρυφός άσος της Τουρκίας που παρακάμπτει το Ισραήλ
Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία κατασκευάζοντας έναν νέο αγωγό που θα ξεκινά από την περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, εάν και εφόσον την «προσαρτήσουν» με τους τρόπους που εξηγήσαμε σε προηγούμενο άρθρο, θα διοχετεύσουν και το φυσικό αέριο της περιοχής αυτής, αλλά και το Καταριανό LNG. Οπότε με αυτή τη μεθόδευση ακυρώνουν την διέλευση του EastMed από την νέα τους διευρυμένη υφαλοκρηπίδα, παραγκωνίζουν και παρακάμπτουν τελείως το Ισραήλ και γίνονται οι κύριοι πάροχοι φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Έτσι εγκλωβίζουν τους Ισραηλινούς αντί να επιτρέψουν το σοβαρό ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν οι ίδιοι από αυτούς.
Επιπλέον, η Τουρκία είναι ήδη μέσα στους 10 πρώτους εισαγωγείς αμερικανικού LNG παγκοσμίως, και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στο ΝΑΤΟ. Ο λόγος είναι ότι η αναπτυσσόμενη βιομηχανία της, απαιτεί φθηνή ενέργεια. Οπότε η προαναφερθείσα πιθανή μεθόδευσή της έχει πολλαπλά οφέλη για την ίδια. Για να μην πούμε ότι μάλλον αποτελεί μονόδρομο για αυτή.
Η Δαμόκλειος σπάθη
Η μόνη αρνητική εξέλιξη -διόλου ασήμαντη (!)- για τους Τούρκους σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι, τότε τα συμφέροντά τους θα είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτά των Ρώσων, μιας και οι δεύτεροι έχουν προς το παρόν το μονοπώλιο στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για την πτωχή πλην τίμια Ελλάς… ούτε λόγος. Οι άκρως ενδοτικές, ανθελληνικές κυβερνήσεις, την έχουν καταντήσει έρμαιο των εξελίξεων, τη στιγμή που η ισχυρή παρουσία μας στην περιοχή, η οποία παρεμπιπτόντως μας ανήκει (!), θα μας καθιστούσε ενεργειακό κόμβο υψίστης σημασίας και κύριο γεωπολιτικό παίκτη για τις επόμενες δεκαετίες.

Πηγή: iEpikaira

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας