Πολιτική

Γιατί θέλουν να φύγει ο Στουρνάρας, πριν εγκαταλείψουν την εξουσία

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Αλλεπάλληλες, μακράς διάρκειας, τηλεφωνικές συνομιλίες είχε χθες και προχθές, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο από την Ασία, τον υφυπουργό Δημήτρη Λιάκο αλλά και τον ..νεοφώτιστο συντονιστή Αλέκο Φλαμπουράρη.

Από τη Φρανκφούρτη, ο Γ. Στουρνάρας, και με τη νέα ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπή Επιθεώρησης της ΕΚΤ -κατόπιν προσωπικής επιλογής του Μάριο Ντράγκι- προσπαθεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση του κύρους της Ελληνικής Οικονομίας που σήμερα πλήττεται βάναυσα, με άμεσο αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο “σχέδιο” της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός “ειδικού επενδυτικού οχήματος” για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, πρώτα ανακοινώθηκε με φανφάρες στην Ελλάδα και κατόπιν η κυβέρνηση προσπάθησε δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιάννη Στουρνάρα να πάρει την έγκριση της Τρόικας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.

Ενώ όμως ο Γ. Στουρνάρας προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του (που είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος), οι θερμοκέφαλοι κομματικοί γενίτσαροι ξιφομαχούν εναντίον του, σαν τον Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους που φαντάζονται για εχθρούς.

Είναι σίγουρο ότι οι κομματικοί παρατρεχάμενοι δεν θέλουν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να μείνει στη θέση του, γιατί η δική του θητεία ολοκληρώνεται πολύ αργότερα από την θητεία αυτή της κυβέρνησης.

Ο επόμενος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, θα ζητήσει να μάθει τι ακριβώς συνέβη στις κρίσιμες στιγμές των σχέσεών μας με τους δανειστές, τότε που κρίθηκε η παραμονή της χώρας στο Ευρώ, τότε που αποφασίσθηκε στεγνά ο αφελληνισμός των τραπεζών ως αντάλλαγμα μιας θετικής αξιολόγησης, τότε που παραδόθηκαν τα κλειδιά και η περιουσία της χώρας για 99 χρόνια σε ξένη διοίκηση.

Όλα αυτά τα έζησε και τα κατέγραψε ο Διοικητής της ΤτΕ. Οφείλει να τα αποκαλύψει, με όλες τις δυσάρεστες -για τη σημερινή κυβέρνηση- λεπτομέρειες, στον επόμενο πρωθυπουργό που θα του ζητήσει θεσμικό απολογισμό, με αριθμούς, αποδείξεις και στοιχεία.

Όλοι γνωρίζουν το έγκλημα που διαπράχθηκε το 2015 στην Ελληνική Οικονομία. Διαφωνούν μόνο στην αποτίμηση του κόστους για τον Έλληνα φορολογούμενο. Υπάρχουν ωστόσο μετρήσιμα αποτελέσματα, ισολογισμοί και προσωποποιημένες ευθύνες.

Οι ημιμαθείς παρατρεχάμενοι του Μαξίμου έχουν την άποψη ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας οφείλει να έχει πάντοτε την ίδια άποψη με την Κυβέρνηση. Το ίδιο πίστευε και ο Ερντογάν μέχρι που οι αγορές του έδωσαν ένα χρήσιμο μάθημα. Οι κομματικοί γενίτσαροι δεν κατάλαβαν ποτέ τι σημαίνει ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα πως λειτουργεί σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

Οι αγορές βλέπουν την κόντρα της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη και χτυπούν αλύπητα.

Ευτυχώς ο Γιάννης Στουρνάρας κρατά τη ψυχραιμία του και συνεργάζεται θεσμικά, σιωπηλά και ουσιαστικά με τους ελάχιστους ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος των ευθυνών που έχουν αναλάβει….

Πηγή: https://www.liberal.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας