Η Κραυγή του Ενστόλου

Γιατί υπάρχει άραγε η Ευρωπαϊκή Ένωση;

του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου

Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ προσφέρει μοναδική ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελιχθεί σε υπολογίσιμη δύναμη και ν’ αποδείξει ότι την ώρα που οι Η.Π.Α αποσύρονται και η Κίνα αναδύεται οι χώρες της Ευρώπης είναι αποφασισμένες να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία μέσω της συνεννόησης και της Δημοκρατίας.

Για να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή την πορεία πρέπει να δείξει ότι πέρα από την ήπια δύναμη που προβάλλει είναι έτοιμη να διαφυλάξει τη δική της ασφάλεια αλλά και της ευρύτερης περιοχής με κάθε μέσο.
Η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση και τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν οι χώρες – μέλη βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερες απειλές.
Η Τουρκία δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει ως “εμβόλιο” που θα επισπεύσει την Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία ενισχύοντας έτσι και τη Διπλωματία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σοβαρότερες απειλές.

Η Τουρκική πρόκληση είναι χρήσιμη επειδή είναι μεν υπαρκτή αλλά και εν πολλοίς αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής ανοχής και μακαριότητας.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει τους δικούς της όρους στην Τουρκία τότε η απειλή θα περιοριστεί.

Εάν συνεχιστεί ο κατευνασμός του Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ τότε οι χώρες – μέλη θ’ αποδείξουν ότι ΔΕΝ έχουν τη βούληση να προστατεύσουν την Ασφάλεια, τις Αρχές και την ποιότητα ζωής τους και ότι είναι ευάλωτες σε κάθε απειλή.

Μετά το Brexit η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη Στρατιωτική και Πυρηνική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Εμανουέλ ΜΑΚΡΟΝ γνωρίζει την ανάγκη ν’ αντιμετωπιστεί ευθέως η Τουρκική πρόκληση ενώ το NATO φαίνεται να μην καταλαβαίνει πόσο η ανοχή προς την Τουρκία το υπονομεύει. Εάν δεν αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Αμυντική Συνεργασία τότε και η Ασφάλεια και η Οικονομική προοπτική των χωρών – μελών θα κινδυνεύσουν περισσότερο.
Εάν η Γαλλία βρει στήριξη στη σύγκρουση με την Τουρκία, όπως βρήκε η Ελλάδα στην αρχή του χρόνου στα σύνορά της, τότε όλη η Ευρώπη θα κερδίσει.

Αλλιώς ΟΛΗ η Ευρώπη χάνει.

Η Γερμανία καλείται να διαδραματίσει Ηγετικό ρόλο και να επιδιώξει την Αμυντική θωράκιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Οικονομική.
Το μερίδιο ευθύνης της Ελλάδας είναι να παραμείνει νηφάλια, να μην παρασυρθεί από τις προκλήσεις, να διαχειρίζεται πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρωπιά και να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για τη σταθερότητα της περιοχής. Στόχος είναι η Τουρκία ν’ αναγκαστεί να συμπεριφέρεται όπως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αυτή να καθορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις.-

Πληροφορίες για το συντάκτη

Άκης Σταυρόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας