Διεθνή

Γκάμπριελ: Η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και δεν έχει να πληρώσει συντάξεις

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, για δύο διαφορετικά ζητήματα, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε για τους κινδύνους των «ακρωτηριασμών» της Ευρώπης, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα. Κάτι που, όπως το ερμηνεύει το Spiegel, ήταν ένα κρυφό μήνυμα κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επανέφερε το Grexit στο τραπέζι.

Παράλληλα όμως, ο Γκάμπριελ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας και για τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, θέμα που συζητείται ιδιαίτερα στο Μόναχο. «Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που πετυχαίνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ που διατίθεται στην άμυνα. Ομως, την ίδια ώρα δεν μπορεί να πληρώσει επαρκείς συντάξεις», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός. «Το αν αυτό οδηγεί την Ελλάδα σε μεγαλύτερη σταθερότητα, μπορείτε να το σκεφτείτε», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να προσθέσει 25 δισ. ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό της, προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, αν, την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί επιδιώκουν να μειώσουν τους φόρους.

Αν και δήλωσε ότι η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι τα μέλη του χρειάζεται επίσης να επικεντρωθούν στις ριζικές αιτίες των απειλών ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια και όχι αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.

Πληροφορίες για το συντάκτη

Δέσποινα Λάππα

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post