Άμυνα Διπλωματία

Goldman Sachs: Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Ερντογάν με τα επιτόκια και τη λίρα

Οι αναλυτές της Goldman Sachs απορούν με την ανορθόδοξη άποψη του Ερντογάν ότι όσο μειώνεις το κόστος του χρήματος τόσο οι τιμές πέφτουν

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα φέρει τα επιτόκια σε μονοψήφια μέσα σε μήνες, όπως ζήτησε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θα αρχίσουν να αυξάνουν και πάλι το επόμενο έτος, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξηθούν, μαζί με τις διεθνείς πιέσεις στην ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λέει η Goldman Sachs Group Inc. για την οικονομία της Τουρκίας.

«Οι αρχές θα δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη και θα μειώσουν τα επιτόκια κατά το δυνατόν περισσότερο χωρίς να αποσταθεροποιήσουν τη λίρα», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Μουράτ Ουνούρ και Κλέμενς Γκραφ σε έκθεση τους. Εκτιμούν ότι η πρόσφατη δυναμική του πληθωρισμού και η αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας, αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα αναταραχή στην ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος.

Η αναταραχή στην ισοτιμία εκδηλώθηκε την Παρασκευή

Η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη πει την τελευταία της κουβέντα, ακόμη έστω κι αν έχει σοκάρει ήδη τις διεθνείς αγορές με ένα χαλάρωσης ο οποίος μείωσε στο μισό από τον περασμένο Ιούλιο το επιτόκιο αναφοράς της Τουρκίας, στο 11,25%.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε να παραδώσει μονοψήφιο επιτόκιο και πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει και θα γίνει και αυτός μονοψήφιος – μια αντανάκλαση της ανορθόδοξης άποψης του ότι όσο χαμηλώνεις το κόστος δανεισμού τόσο πιο αργά αυξάνονται οι τιμές. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

  • Η Goldman αναμένει τώρα ότι το βασικό επιτόκιο θα φτάσει στο 10,75% στο τέλος του 1ου τριμήνου, 10% στο τέλος του 2ου τριμήνου, 9,75% στο τέλος του τρίτου τριμήνου και στη συνέχεια να παραμείνει σε αναμονή μέχρι το τέλος του 2020.
  • Προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για 11,5% μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου, 11% μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου και στη συνέχεια παρέμειναν αμετάβλητες μέχρι το τέλος του έτους.
  • Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από τον Bloomberg τον Ιανουάριο προέβλεψαν ότι το ποσοστό της Τουρκίας θα λήξει φέτος στο 9,5% και έπειτα θα φτάσει το 9% το δεύτερο τρίμηνο του 2021

Οι αναλυτές της Goldma αναγνωρίζουν ότι δεν εκτίμησαν σωστά το πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια χωρίς να υπονομεύσει τη τουρκική λίρα.

Η άλλη όψη, που κρύβει κινδύνους

Αλλά με την τουρκικά επιτόκια να γίνονται αρνητικά αρνητική όταν αφαιρεί κανείς τον υπάρχοντας πληθωρισμό, η λίρα πιέζεται, απωθεί τους επενδυτές, προκαλεί πωλήσεις και περαιτέρω πτώση της διεθνούς ισοτιμίας της. Την Παρασκευή, η ισοτιμιά εξασθένησε για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου πάνω από τις 6 λίρες ανά δολάριο σπάζοντας ένα βασικό επίπεδο άμυνας που υπερασπίζονται οι κρατικές τράπεζες.

Αν και οι οικονομολόγοι της Goldman διατηρούν τις προβλέψεις τους για το τέλος του 2020 για πληθωρισμό στο 9%, προειδοποίησαν ότι η «αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων» μπορεί να φρενάρει τη νομισματική χαλάρωση που έχει δρομολογήσει ο Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα διατήρησε τις προβλέψεις για πληθωρισμό με 8,2% για το 2020 και 5,4% μέχρι το τέλος του 2021. Αλλά στην πραγματικότητα επιταχύνεται ταχύτερα από ό, τι προβλέπεται για δεύτερο μήνα, φθάνοντας το 12,2% τον Ιανουάριο.

«Οι πληθωριστικές εξελίξεις θα περιορίσουν τελικά τον βαθμό με τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορεί να μειώσει τους συντελεστές και συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μεσοπρόθεσμα καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα σφίξουν», δήλωσε ο Unur και ο Grafe.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας

Top Post