Διεθνή

Guardian: «Χρυσή» βίζα από Κύπρο σε Ρώσους ολιγάρχες

Δημοσίευμα-βόμβα από τη βρετανική εφημερίδα Guardian για τα αμφιλεγόμενα προγράμματα «χρυσής» βίζας μέσω των οποίων Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, που κατηγορούνται για διαφθορά, έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, με αντάλλαγμα επενδύσεις.
Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Ενδεικτικά, αναφέρεται το όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ. Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά.
Πηγή: https://www.nooz.gr

Πληροφορίες για το συντάκτη

Gorga News

Προσθήκη σχολίου

Κάνετε κλικ για να εισάγετε το σχόλιο σας